ΑΘΗΝΑ
01:32
|
04.05.2024
Δημιουργούνται Μητρώα ΜΚΟ και μελών. Είσοδος στις δομές μόνο με επιδειξη ταυτότητας μέλους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του “Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”, καθώς και του “Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Τα δύο μητρώα θα συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την πιστοποίηση των ΜΚΟ αλλά και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Στην ΚΥΑ ορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ και προβλέπεται η επικαιροποίησή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ΜΚΟ που δεν επικαιροποιούν τα στοιχεία τους θα διαγράφονται από το Μητρώο.


Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται στις ΜΚΟ, θα έχουν ειδικές ταυτότητες, τις οποιες θα επιδεικνύουν κατά την είσοδο στις δομές προσφύγων. Οι ταυτότητες των μελών θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

“Επιδιώκουμε τη μέγιστη διαφάνεια της λειτουργίας των ΜΚΟ, αλλά και των προσώπων τα οποία εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές. Έτσι ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στη συνεργασία με τις πολλές οργανώσεις που έχουν προσφέρει πολλά στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και παράλληλα να απομονώσουμε όσες δεν πληρούν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας” διευκρίνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

“Η τάση τώρα –ανεξάρτητα από την επιδημία– είναι όλα τα καινούργια κέντρα να είναι ελεγχόμενα όσον αφορά την είσοδο και την έξοδο από αυτά. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύστημα με κάρτες για την είσοδο και την έξοδο όσων είναι εγγεγραμμένοι. Ομως, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν όταν λήξει η καραντίνα”, σημείωσε ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αναφερόμενος στις δομές της Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών.

Μέσα στον επόμενο μήνα, περίπου 2.000 άτομα άνω των 65 ετών από τους καταυλισμούς στην ενδοχώρα, θα μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα, το πιθανότερο ξενοδοχεία, δεδομένου ότι κρίνονται ως ευπαθής ομάδα. Επίσης, περίπου 1.500 ευάλωτοι πρόσφυγες που βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία στη Χίο και στη Λέσβο. Ωστόσο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έχει αναλάβει την εξεύρεση καταλυμάτων στα δύο νησιά δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους ξενοδόχους.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα