ΑΘΗΝΑ
21:32
|
08.05.2024
"Υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα" λέει ο ΥΑ του ΟΗΕ, Φιλίπο Γκράντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα κρούσματα κορoνοϊού στα ΚΥΤ των νησιών και τις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της ενδοχώρας καθώς και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον realfm.

Ο υπουργός είπε ότι από τις 93 δομές που υπάρχουν στην χώρα μας, είχαμε κρούσματα στις τρεις, ενώ το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διαμένει στο ξενοδοχείο που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο Κρανίδι.

Ο υπουργός είπε ακόμη πως από τους 100.000 αιτούντες άσυλο στην χώρα μας, έχουμε 200 κρούσματα συνολικά, ενώ μέχρι στιγμής κανένα από αυτά δεν είναι σοβαρό και δεν υπάρχει καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής που να συνδέει τον κορονοϊό με το μεταναστευτικό.

Διαβεβαίωσε επίσης πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα πέντε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Σημείωσε πως στα ΚΥΤ πραγματοποιούνται καθημερινά έλεγχοι και πως σε οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα κορονοϊού λαμβάνεται δείγμα και αποστέλλεται στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.

“Έχουμε πάρει αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προς και από τις δομές με σχετικά καλή επιτυχία. Δεν είναι εφικτό όταν δεν έχεις κλειστή περίφραξη να έχεις 100% επιτυχία σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας… Εκεί που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιβάλεις μέτρα είναι εντός των δομών. Δηλαδή, μπορείς να επιβάλεις μέτρα περιορισμού, ποιοι μπαίνουν στις δομές, ποιοι μπορούν να βγουν από τις δομές, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να επιβάλεις μέτρα εντός της δομής” διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι , τα εθνικά μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού έχουν ευρείες συνέπειες καθώς παρατηρείται δυσανάλογη χρήση της κράτησης για μεταναστευτικούς λόγους, αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής βίας, περιορισμούς λόγω διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες και μια δραματική απώλεια βιοποριστικών μέσων.

Τα μέτρα καραντίνας μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελούν θεμιτό περιορισμό στο δικαίωμα της ελευθερίας μετακίνησης εφόσον πληρούν τα πρότυπα των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιθέτως, οι ανησυχίες για την υγεία δεν δικαιολογούν τη συστηματική ή αυθαίρετη χρήση της διοικητικής κράτησης.

“Ενώ το πώς προσεγγίζουμε τα ζητήματα μπορεί να προσαρμοστεί στην πράξη ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα, το δικαίωμα στο άσυλο μπορεί και πρέπει να προστατεύεται ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης στη δημόσια υγεία”, πρόσθεσε ο κ. Γκράντι.

Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα