ΑΘΗΝΑ
14:54
|
26.04.2024
Το κύμα υποστήριξης στους αμερικανούς διαδηλωτές σαρώνει όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κύμα υποστήριξης στους αμερικανούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντα σαρώνει όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη.

Στην χώρα μας, τις πρώτες κινητοποιήσεις τις διοργανώνει η ΚΝΕ, που έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας 01/06, στις 19:00 στην αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

“Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομική βία και καταστολή, τη νέα δολοφονία 19χρονου, που πυροβολήθηκε στο Ντιτρόιτ, ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζ. Φλόιντ, από αστυνομικό” αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ, καταλήγοντας “Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Capitalism means ‘I can’t breathe’ – Καπιταλισμός σημαίνει ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω’. Αντεπίθεση για την ανατροπή του!”.

Αύριο Τρίτη, η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στα Χανιά, στην Κέρκυρα και άλλες πόλεις.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες βρετανοί συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στην πλατεία Τραφάλγκαρ και πραγματοποίησαν πορεία ως την αμερικανική πρεσβεία, που ήταν περικυκλωμένη από δυνάμεις της αστυνομίας.

Στο Βερολίνο συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες της πόλης με βασικά συνθήματα τα ‘Η σιωπή είναι βία’ και ‘Ποιον καλείς όταν η αστυνομία δολοφονεί αθώους’; Εν τω μεταξύ, στο τείχος του Βερολίνου αποτυπώθηκε ήδη ένα γκράφιτι με τη μορφή του Τζορτζ Φλόιντ και τη φράση “I can’t breathe”. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και στη Δανία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να πολιορκούν την αμερικανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη.

Μαζικές ήταν οι διαμαρτυρίες στη Νέα Ζηλανδία. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Αοτέα και βάδισαν προς την αμερικανική πρεσβεία στο Όκλαντ, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Τα πλακάτ κι εδώ έγραφαν ‘Η σιωπή είναι προδοσία’, ενώ το πλήθος ζήτησε από την πρωθυπουργό της χώρας, Γιασίντα Άντερν να αποκυρήξει τη δολοφονία του Φλόιντ ως έγκλημα μίσους.

Στην Αυστραλία, η προγραμματισμένη για την Τρίτη διαδήλωση στο Σίδνεί αναβλήθηκε μετά από παρότρυνση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον “να μην εισαχθούν στη χώρα όσα συμβαίνουν αλλού”. Ο Μόρισον παρενέβη μετά την απειλή για τη διοργάνωση αντιδιαδήλωσης που “θα προξενούσε χάος και καταστροφή”. Μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας πραγατοποιήθηκαν κανονικά στη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, το Μπρίσμπειν και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και στην Ιαπωνία. Στο Τόκιο, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της Σιμπούγια, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Φλόιντ, αλλά και για τη βίαιη επίθεση δύο αστυνομικών σε έναν Κούρδο σε δρόμο της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τον 33χρονο μετανάστη για “παράβαση του κ.ο.κ”.

Κίνα, Ρωσία και Ιράν τοποθετήκαν επισήμως κατά της βίας των αρχών στις ΗΠΑ. Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για “συστημικά προβλήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις καταστολής καταφεύγουν σε παράνομη και αδικαιολόγητη βία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα