ΑΘΗΝΑ
11:01
|
26.04.2024
Το μοντέλο ξεμπρόστιασε το Instagram με ένα post που τιμούσε τον πατέρα της "και τη γενέτειρά του την Παλαιστίνη".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μοντέλο Μπέλα Χαντίντ ξεμπρόστιασε το Instagram, επειδή διέγραψε μια θέση που τιμούσε τον πατέρα της “και τη γενέτειρά του την Παλαιστίνη”. Η εταιρεία που ανήκει στο Facebook είπε ότι η ανάρτηση παραβίασε τις οδηγίες της κοινότητας, αλλά η Χαντίντ δεν έμεινε ικανοποιημένη.
Η Χαντίντ μοιράστηκε μια φωτογραφία του ληγμένου αμερικανικού διαβατηρίου του πατέρα της την Τρίτη, όπου αναφέρεται ο τόπος γέννησής του ως “Παλαιστίνη”. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε στην ιστορία της Χαντίντ και συνοδευόταν από τα λόγια «Είμαι περήφανη που είμαι Παλαιστίνια», αφαιρέθηκε σύντομα από το Instagram.


Σε επόμενη ανάρτηση της, η Χαντίντ εξήγησε ότι το Instagram της έστειλε ένα μήνυμα που ισχυριζόταν ότι η ανάρτηση παραβίασε τις οδηγίες κοινότητας του ιστότοπου σχετικά με “ρητορική μίσους, παρενόχληση και εκφοβισμό”.

“Ποιο μέρος του να είμαι περήφανος για τη θέση του πατέρα μου στην Παλαιστίνη είναι ‘εκφοβισμός, παρενόχληση, γραφικό περιεχόμενο ή σεξουαλική γυμνία’;” ρώτησε. “Δεν επιτρέπεται να είμαστε Παλαιστίνιοι στο Instagram; Αυτό είναι, για μένα, εκφοβισμός”.


“Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ιστορία σιωπαίνοντας τους ανθρώπους”, πρόσθεσε. “Δεν λειτουργεί έτσι.”

Η Χαντίντ σίγουρα δεν είναι κάποια που θα σιωπίσει στο ζήτημα της προγονικής της της πατρίδας. Το μοντέλο δημοσιεύει τακτικά για την Παλαιστίνη και επιδοκιμάστηκε από τους οπαδούς της όταν το 2017 συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο κατά της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Βαδίζοντας με ένα κόκκινο φόρεμα, η Χαντίντ είπε αργότερα ότι “η μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού είναι άδικη, μονόπλευρη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή”.

Δεν είναι σαφές γιατί το Instagram αφαίρεσε την τελευταία της ανάρτηση. Ωστόσο, η πλατφόρμα απαγορεύει την κοινή χρήση φωτογραφιών που οι χρήστες “δεν έχουν το δικαίωμα να μοιραστούν”. Η φωτογραφία ενός διαβατηρίου κάποιου άλλου, ακόμη και του ίδιου της του πατέρα, θα μπορούσε να έχει παραβιάσει αυτόν τον κανόνα. Το Instagram χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επισημάνει αναρτήσεις ως προσβλητικές ή ακατάλληλες και αυτή η μέθοδος έχει επικριθεί στο παρελθόν για λογοκρισία νόμιμου περιεχομένου.

Το Instagram δεν είναι η μόνη εταιρεία κοινωνικών μέσων που εφαρμόζει την τεχνολογία φιλτραρίσματος περιεχομένου με έναν φαινομενικά τυχαίο τρόπο. Ούτε είναι η πρώτη εταιρία που αντιμετωπίζει κριτική για αυτό. Οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ σφυροκοπούν το Facebook και το Twitter για την αφαίρεση των δημοσιεύσεών τους και την απαγόρευση των προφίλ τους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ να παρουσιάζεται στο Κογκρέσο το 2018 για να απαντήσει σε κατηγορίες για προκατάληψη.

Οι κατηγορίες για προκατάληψη δεν προέρχονται μόνο από τη δεξιά. Το Facebook – η μητρική εταιρεία του Instagram – το 2018 έσβησε την αγγλική σελίδα του teleSUR, ενός πρακτορείου ειδήσεων της Λατινικής Αμερικής που ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Μετά από μια διαδικτυακή κατακραυγή, το Facebook ισχυρίστηκε ότι το έκανε κατά λάθος. Αργότερα εκείνο το έτος, περίπου 800 σελίδες απαγορεύτηκαν από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αριστερών και φιλο-Παλαιστινιακών ειδησεογραφικών σελίδων.

Όμως, όσο ευαίσθητοι και να’ ναι οι αλγόριθμοι, τα ανθρώπινα όντα μπορούν να είναι πιο ευαίσθητα. Με την “κουλτούρα της ακύρωσης” πανταχού παρούσα, η Χαντίντ μπορεί απλώς να υπέθεσε ότι είχε ενταχθεί στις τάξεις εκείνων που τιμωρήθηκαν για τις παραβάσεις τους.

Εξάλλου, η επισήμανση μιας ανάρτησης δεν αποτελεί τόσο καλό τίτλο όσο το “Η Μπέλα Χαντίντ ακυρώθηκε από το Instagram”.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα