ΑΘΗΝΑ
10:48
|
26.04.2024
Η Μόσχα αναμένει διεξοδικές εξηγήσεις από τη Λευκορωσία για τη σύλληψή τους διεμήνυσε ο Πεσκόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο διέψευσε για άλλη μια φορά, σήμερα, το Μινσκ απαντώντας στις κατηγορίες ότι επιδιώκει να “αποσταθεροποιήσει” τη Λευκορωσία, διαμηνύοντας ότι αναμένει εξηγήσεις για τη σύλληψη των 33 Ρώσων στη χώρα.

“Υπάρχουν υπαινιγμοί όπως ότι οργανώσεις στέλνουν ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία (…) είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι σύμμαχοι, οι πιο στενοί εταίροι”, διεμήνυσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, σε συνέντευξη Τύπου.

“Το Μινσκ δεν διαβίβασε καμία πληροφορία σχετικά με παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ήταν ο λόγος της σύλληψής τους” διευκρίνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα επιθυμεί να λάβει διεξοδικές εξηγήσεις από τη Λευκορωσία για τη σύλληψή τους και ελπίζει ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά στο ακέραιο.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι “μαχητές” της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ οι οποίοι είχαν ως στόχο να “αποσταθεροποιήσουν” τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν αφού διαπίστωσαν ότι είχαν φτάσει στη χώρα “200 μαχητές που επρόκειτο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας” μετέδωσε το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Λευκορωσίας και το επίσημο πρακτορείο Belta.

Η τηλεόραση πρόβαλε εικόνες που είχαν τραβηχτεί από κάμερες ασφαλείας κατά την άφιξη των ανδρών αυτών σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Μινσκ και από τη σύλληψή τους, λίγο αργότερα.

Το Belta έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 33 συλληφθέντων, που είναι όλοι τους άνδρες, ηλικίας από 24 έως 55 ετών.

Ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διεκδικεί έκτη θητεία, αλλά αντιμετωπίζει ασυνήθιστη κινητοποίηση των πολιτών υπέρ της αντιπολίτευσης σε δεκάδες πόλεις και αυτό παρά την καταστολή των διαδηλώσεων και την σύλληψη πολλών πολιτικών του αντιπάλων.

Βασική αντίπαλος του Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, που αντικατέστησε τον σύζυγό της, μπλόγκερ, ο οποίος φυλακίσθηκε τον Μάιο, την στιγμή που η δημοφιλία του είχε αρχίσει να αυξάνεται.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα απέκλεισε το ενδεχόμενο ματαίωσης των προεκλογικών αυτών συγκεντρώσεων που προσελκύουν πρωτοφανή για την Λευκορωσία πλήθη. Μία από τις συγκεντρώσεις αυτές οργανώνεται απόψε στο Μινσκ.

Οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία είναι προγραμματισμένες για τις 9 Αυγούστου. Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1994 κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους αντιπάλους του, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις κατηγορίες του Λευκορώσου προέδρου τον Ιούνιο , δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επεμβαίνει στις εκλογές στην Λευκορωσία. “Στην περίπτωση αυτή μπορώ να απαντήσω κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δεν έχει παρέμβει, δεν παρεμβαίνει και δεν προτίθεται να παρέμβει σε οποιεσδήποτε εκλογικές διαδικασίες, πολύ περισσότερο στις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται στην Λευκορωσία που είναι σύμμαχος μας”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ιστορικοί σύμμαχοι, η Ρωσία και η Λευκορωσία διατηρούν όλο και περισσότερο τεταμένες σχέσεις από τον τέλος του 2019, με τον πρόεδρο Λουκασένκο να κατηγορεί την Μόσχα ότι επιδιώκει να μετατρέψει την χώρα του σε κράτος-βασάλο και να αναμειχθεί στην ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει ξένες χώρες, κυρίως δυτικές, για πρόθεση “αποσταθεροποίησης” της κατάστασης εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Από την άνοδό του στην εξουσία το 1994, καμία αντιπολιτευτική δύναμη δεν μπόρεσε να αναδυθεί και πολλά από τα στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην φυλακή.

Να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία είναι ένα από τα έξι μετασοβιετικά κράτη που συμμετέχει στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. με σκοπό την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ε.Ε. τονίζει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα