ΑΘΗΝΑ
13:57
|
26.04.2024

Το Κέντρο Gamelei της Μόσχας θα μπορούσε να παρουσιάσει το πρώτο εμβόλιο κοροναϊού στον κόσμο στις 12 Αυγούστου, αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας. Ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κέντρο Gamelei της Μόσχας θα μπορούσε να παρουσιάσει το πρώτο εμβόλιο κοροναϊού στον κόσμο στις 12 Αυγούστου, αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας. Ο Oleg Gridnev δήλωσε, ότι οι γιατροί και οι ηλικιωμένοι θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Ο υπουργός υγείας, Mikhail Murashko, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προγραμματίζεται να ξεκινήσει ένα εθνικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού τον Οκτώβριο. Ο Murashko πρόσθεσε ότι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από την κυβέρνηση.

«Η καταχώριση του εμβολίου που αναπτύχθηκε στο Κέντρο Gamelei θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου», δήλωσε ο Γκρίντνεφ στους δημοσιογράφους στην Ούφα την Παρασκευή το πρωί, όπως ανέφερε η RIA Novosti. «Τώρα το τελευταίο στάδιο,  είναι σε εξέλιξη. Αυτό είναι το δοκιμαστικό μέρος και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να σιγουρευτούμε, ότι το ίδιο το εμβόλιο θα είναι ασφαλές» δήλωσε.

Το Υπουργείο Υγείας, σε επίσημη δήλωση, διευκρίνισε ότι «τα έγγραφα που απαιτούνται για την καταχώριση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Gamelei, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από κλινικές δοκιμές, είναι υπό εξέταση. Το ζήτημα της εγγραφής του θα αποφασιστεί με βάση τα αποτελέσματα της εξέταση».

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Sechenov της Μόσχας στις 18 Ιουνίου. Συμμετείχαν 38 εθελοντές. Πέρασε τα πρωτόκολλα ασφάλειας και παρατηρήθηκε, ότι όλοι όσοι συμμετείχαν ανέπτυξαν ανοσία στη λοίμωξη.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κατάφερε να ερευνήσει και να εγκρίνει την φόρμουλα, έχει εγείρει αμφιβολίες στη Δύση, αλλά ο Vadim Tarasov, κορυφαίος επιστήμονας στο Sechenov, δήλωσε ότι η χώρα είχε το προβάδισμα καθώς έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια αναπτύσσοντας δεξιότητες σε αυτό πεδίο και προσπαθώντας να καταλάβει πώς μεταδίδονται οι ιοί.

Η ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου, είναι αρκετά εύκολο να κατανοηθεί αν ληφθεί υπόψη η επίδραση που είχε το Covid-19 στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Με περισσότερες από 870.000 περιπτώσεις, είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία. Οι 14.725 θάνατοι της Ρωσίας είναι το 11ο υψηλότερο νούμερο στον κόσμο, αν και όταν μετράται κατά κεφαλήν, το ποσοστό θανάτου κατατάσσεται 47ο, κάτω από τη Γερμανία, αλλά πάνω από την Αυστρία.

Η τεχνολογία πίσω από το ρωσικό εμβόλιο βασίζεται στον αδενοϊό. Το κοινό κρυολόγημα. Δημιουργήθηκαν τεχνητά, οι πρωτεΐνες του εμβολίου που αναπαράγουν αυτές του Covid-19, προκαλώντας «μια ανοσοαπόκριση παρόμοια με αυτήν που προκαλείται από τον ίδιο τον κορονοϊό», δήλωσε ο Tarasov. Με άλλα λόγια, η ανοσοποίηση είναι παρόμοια με την επιβίωση του ιού, αλλά χωρίς τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή του ασθενούς.

Ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του ταμείου χρηματοδότησης ερευνών της Ρωσίας, το οποίο έχει εγγραφεί στην έρευνα, την προηγούμενη εβδομάδα συνέκρινε τη διαδικασία ανακάλυψης εμβολίων με το Space Race. «Οι Αμερικανοί έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν το πρώτο “μπιπ” του Σπούτνικ. Το ίδιο συμβαίνει και  με αυτό το εμβόλιο. Η Ρωσία φτάνει πρώτη εκεί», είπε στην αμερικανική τηλεόραση. Προηγουμένως σημείωσε, ότι η ρωσική εμπειρία επάνω σε θεραπείες για τον Έμπολα και το MERS έδωσε στους επιστήμονες της ένα πλεονέκτημα να ανταποκριθούν στην τρέχουσα πανδημία. 

Κι άλλες χώρες αναπτύσσουν τα δικά τους εμβόλια, κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσαν ότι η φόρμουλά τους δείχνει να είναι  ασφαλής και ότι φαίνεται να προκαλεί ανοσοαπόκριση. Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που είναι υπεύθυνος για να προκαλέσει στους χιμπατζήδες το κοινό κρυολόγημα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα