ΑΘΗΝΑ
11:40
|
26.04.2024

Επίσκεψη στην Άγκυρα με την ιδιότητα του νέου υπουργού Άμυνας της Λιβύης, τέσσερις μέρες μετά το διορισμό του, πραγματοποιεί ο Σάλαχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσκεψη στην Άγκυρα με την ιδιότητα του νέου υπουργού Άμυνας της Λιβύης, τέσσερις μέρες μετά το διορισμό του, πραγματοποιεί ο Σάλαχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς στο φόντο αλλαγών στους κόλπους της λιβυκής κυβέρνησης και της έντονης φημολογίας των τελευταίων ημερών για απόπειρες στάσης κατά του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο Ναμρούς, που ήταν υφυπουργός Άμυνας μέχρι την αναβάθμισή του, συμφώνησε στη συνέχιση της διμερούς στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

Ο Ακάρ μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι η Άγκυρα στηρίζει τη «νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη» Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας και ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη «διαρκούς ασφάλειας» στη Λιβύη. Επανέλαβε επίσης πως η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να ενισχύει, να υποστηρίζει και να εκπαιδεύει τις ένοπλες δυνάμεις του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

 Μετά τη συνάντησή τους ο Λίβυος υπουργός Άμυνας μετέβη στο στρατιωτικό κολέγιο της Άγκυρας συναντώντας Λίβυους δόκιμους αξιωματικούς.

Στην Τρίπολη της Λιβύης πάντως είχε μεταβεί την Τρίτη ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ μεταφέροντας την υποστήριξη των Βρυξελλών στην κυβέρνησή του. Επανέλαβε δε την υποστήριξη της ΕΕ στην πρόσφατη συμφωνία του πρωθυπουργού Σάρατζ με τον πρόεδρο της εκλεγμένης λιβυκής βουλής στο Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ για «εκεχειρία» και προσπάθειες με στόχο την «επίτευξη ασφάλειας και ειρήνης», μολονότι αυτές ουσιαστικά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο.

Ο Μπορέλ εξήρε επίσης τις προσπάθειες του Σάρατζ για «σταθερότητα» τροφοδοτώντας εμμέσως τις φήμες περί σχετικής «έντασης» στις σχέσεις του Λίβυου πρωθυπουργού με την Άγκυρα επειδή δεν ενέδωσε ως τώρα στις πιέσεις της τελευταίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Σύρτη και Τζούφνα. Περιοχές στρατηγικές, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τελούν υπό τον έλεγχο του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα