ΑΘΗΝΑ
12:07
|
26.04.2024

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δείχνει έτοιμη για το ξεδίπλωμα ενός μπαράζ κινήσεων τακτικής προκειμένου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δείχνει έτοιμη για το ξεδίπλωμα ενός μπαράζ κινήσεων τακτικής προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους αφενός πως η επιθετική πολιτική έναντι της Κίνας αποδίδει επαναφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αφετέρου πως η αναδιάταξη των δυνάμεων της στη Μέση Ανατολή δεν είναι κίνηση υποχώρησης αλλά αποτέλεσμα μίας ικανής αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής…

Σε αυτό το πνεύμα ο Αμερικανός στρατηγός Κένεθ Μακένζι ανακοίνωσε σήμερα πως πριν το τέλος τρέχοντος μηνός θα αποχωρήσουν από το Ιράκ περίπου 2200 Αμερικανοί στρατιωτικοί από τους περίπου 5200 που είναι σήμερα. Για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ πριν λίγες μέρες επιβεβαιώνοντας πως σχεδιάζει να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από το Ιράκ “το συντομότερο δυνατόν”. Οι περίπου 3.000 που θα απομείνουν θα συνεχίσουν “να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για το ξερίζωμα όσων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει στην περιοχή”.

Οι αγαστές σχέσεις του Τραμπ με την πολεμική βιομηχανία

Η εξέλιξη δρομολογείται λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος  είχε κατηγορήσει το σύμπλεγμα των πολεμικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ και ορισμένα στελέχη του Πενταγώνου “μάχονται” τάχα την κυβέρνησή του επειδή δεν κλιμάκωσε ήδη υπάρχουσες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και δεν ξεκίνησε αλλού καινούριους πολέμους.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου μεταξύ πολλών άλλων ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε ηγετικά στελέχη στο Πεντάγωνο πως “το μόνο που θέλουν είναι να μπλέκονται σε πολέμους, ώστε όλες αυτές οι υπέροχες εταιρίες, που κατασκευάζουν βόμβες, αεροπλάνα και οποιοδήποτε άλλο αμυντικό υλικό, να είναι ευτυχισμένες”.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε επικρίσεις σε μερίδα του Αμερικάνικου Τύπου όπως η ηλεκτρονική έκδοση ΠΟΛΙΤΙΚΟ που παρατήρησε πως η κυβέρνηση Τραμπ ήταν και είναι από τις πιο γενναιόδωρες σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πολεμικές δαπάνες.

Εντούτοις, η αναφορά του προέδρου Τραμπ για “πόλεμο” σε βάρος του από τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών δεν προκαλεί μόνον την κοινή λογική. Συνιστά προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων που προκάλεσε πρόσφατη αποκάλυψη του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έκανε υποτιμητικές δηλώσεις για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις.

Αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο πρόεδρος Τραμπ, είναι γεγονός πως από τότε που ανέλαβε την προεδρία επιβλέπει σχεδόν πρωτοφανείς αυξήσεις στους πολεμικούς προϋπολογισμούς για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς φαίνεται να κάνει σχεδόν όλα τα χατίρια στο σύμπλεγμα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν είναι τυχαίο από την άλλη η προτίμησή του σε σημαντικά στελέχη της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ όταν αφορά την εκάστοτε θέση του υπουργού Άμυνας ή υψηλόβαθμα πόστα του Πενταγώνου. Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τους τελευταίους τρεις υπουργούς Άμυνας: Ο Τζέιμς Μάτις ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της General Dynamics. Ο Πάτρικ Σάναχαν διευθυντικό στέλεχος της Boeing. Ο Μαρκ Εσπερ υψηλόβαθμος λομπίστας της Raytheon.

Ο δε Μάτις επέστρεψε στη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της General Dynamics αμέσως μετά την αποχώρησή του από το αμερικανικό Πεντάγωνο, δείχνοντας την “περιστρεφόμενη πόρτα” που υπάρχει ανάμεσα στην αμυντική βιομηχανία και το Πεντάγωνο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα