ΑΘΗΝΑ
13:02
|
26.04.2024
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε αστυνομικό της Ν.Υόρκης, κατηγορώντας τον ότι ενεργούσε ως πράκτορας της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σήμερα τη Δευτέρα σε αστυνομικό της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τον ότι ενεργούσε παράνομα ως πράκτορας της Κίνας και τροφοδοτούσε επί σειρά ετών πληροφορίες σχετικά με εθνοτικά Θιβετιανούς πολίτες στη Νέα Υόρκη το προξενείο της Κίνας, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Ο 33χρονος Μπειμαντάτζι Άνγκουανγκ, της Αστυνομίας της Νέα Υόρκης, κατηγορείται ότι ανέφερε τις δραστηριότητες εθνοτικά Θιβετιανών στη Νέα Υόρκη, στο τοπικό προξενείο της Κίνας.

Οι εισαγγελείς στο κείμενο που συνέταξαν αναφέρουν πως ο Άνγκουανγκ χρησιμοποίησε τη θέση του για να εξασφαλίσει την πρόσβαση του προξενείου σε ανώτερους αστυνομικούς, λειτουργώντας προς όφελος του κινεζικού κράτους. Ο Άνγκουανγκ-που είχε περάσει από τις τάξεις του αμερικανικού στρατού και υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως πεζοναύτης- αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες απάτης, αφού κατέγραφε ανακρίβειες και με την στάση του παρεμπόδιζε την δικαιοσύνη.

Γύρω στο Μάιο του 2019, ο Άνγκουανγκ φέρεται να συμμετείχε σε σχέδιο για εξαπάτηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και “απόκτηση χρημάτων και περιουσίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω μιας ή περισσότερων ψευδών και δόλιων προφάσεων και υποσχέσεων”, καταλήγει η ομοσπονδιακή καταγγελία.

Η καταγγελία αναφέρεται επίσης σε ηχογραφημένες συνομιλίες που μια από τις επαφές του κατηγορούμενου, που πιστεύεται ότι είναι ο “χειριστής” του, υπηρετεί στην Ένωση για τη Διατήρηση και την Ανάπτυξη του Θιβετιανού Πολιτισμού της Κίνας, η οποία εκτιμάται πως είναι επιφορτισμένη με την “εξουδετέρωση πηγών πιθανής αντίθεσης στις πολιτικές και την εξουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατηγορούμενος λάμβανε οδηγίες από την επαφή του προξενείου και ανέφερε κατόπιν πάλι σε αυτήν. Μεταξύ 18 Ιουνίου και Μαρτίου 2020, φέρεται να έχει καλέσει ή να έχει στείλει μήνυμα SMS στο τηλέφωνο αυτής της επαφής τουλάχιστον 55 φορές. Κάλεσε επίσης ή έστειλε μήνυμα στον δεύτερο αξιωματούχο του προξενείου τουλάχιστον 53 φορές μεταξύ Αυγούστου 2014 και 2017.

Ο Άνγκουανγκ, που ζει επί του παρόντος στις ΗΠΑ, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα με βίζα πολιτιστικής ανταλλαγής. Υπέβαλε αίτηση για μια δεύτερη βίζα και τελικά ζήτησε άσυλο στις Η.Π.Α. επειδή όπως ισχυρίστηκε βασανίστηκε στην Κίνα λόγω εν μέρει λόγω της θιβετιανής καταγωγής του.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός εργαζόταν σε αστυνομικό τμήμα του προαστίου Κουίνς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έγγραφα δικαστηρίου, το οποία αποχαρακτηρίστηκαν τη Δευτέρα.

Η υπόθεση Άνγκουανγκ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον που έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ.

Πηγές: Axios, CNBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα