ΑΘΗΝΑ
19:24
|
08.05.2024

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών  βρέθηκαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντησή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών  βρέθηκαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντησή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Τα ναυπηγεία θεωρούνται ένα από τα σημαντικά κομμάτια του παζλ σε ό,τι αφορά το δίκτυο υποστήριξης της διά θαλάσσης μεταφορά και προώθηση του αμερικανικού υγροποιημένου σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από την άλλη, τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας επίσης θεωρούνται από τα πλέον «νευραλγικά» της περιοχής σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων,και τις κινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων σε Βαλκάνια, κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επικεφαλής των Αμερικανών επενδυτών ήταν ο 41χρονος Άνταμ Μπόλερ, εκτελεστικός διευθυντής του νεοσύστατου «Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης» (IDFC) που προωθεί επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στους τομείς της Ενέργειας, της Τεχνολογίας και των Υποδομών. Τομείς δηλαδή που σχετίζονται με στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αμερικανικά σχέδια «σε βάθος χρόνου»

Η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι δεν οδήγησε άμεσα σε «ειδήσεις» και σε «απτά» αμερικανικά επενδυτικά σχέδια δεν πρέπει να θεωρείται περιστασιακή ενέργεια. Εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης αμερικανικών ευρύτερων στρατηγικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στη Βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αφορούν την προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν το ρόλο και την επιρροή άλλων χωρών, με πρώτη τη Ρωσία που ειδικά στον τομέα της Ενέργειας «χαλά» τα σχέδια αμερικανικών πολυεθνικών για την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη επικράτησή τους σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης και τις συναφείς αγορές.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα και των τελευταίων «ασημικών» της χώρας σαν «στρατηγικές» επενδυτικές ευκαιρίες που θα συμβάλουν δήθεν «στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας και της ευρύτερης περιοχής».

Δεν  προκαλεί συνεπώς εντύπωση ότι συμμετείχαν όλοι οι σχετικοί υπουργοί: ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, , ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Εννοείται ότι στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο πανταχού παρών Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μάθιου Ζάις, η πρόεδρος της «Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών-Εξαγωγών» Κίμπερλι Ριντ και η υποδιευθύντρια της «Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης», Μπόνι Γκλικ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία (πλην, βεβαίως, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα) αναμένεται αύριο στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στην Πρίστινα έχοντας κατά νου την προώθηση ανάλογων «στρατηγικών επενδύσεων».

Έρχεται και ο Πομπέο

Οι κινήσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα συμπληρώνονται το Σαββατοκύριακο (27 ως 29 Σεπτεμβρίου) με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί πρώτα στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας τάχα «μεσολαβητικό» ή «πυροσβεστικό» ρόλο στην ελληνο-τουρκική διένεξη (ενόψει μάλιστα επικείμενης διαπραγμάτευσης…).

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί στην Κρήτη και στην αμερικανική βάση της Σούδας, όπου θα συναντήσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα