ΑΘΗΝΑ
17:14
|
04.05.2024
Εμπρηστικός Τσαβούσογλου:"κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ".
NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της  διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία και την Ελλάδα, συνάντησε σήμερα (5/10) τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συζητήσει επίσης με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης με την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, εξαίροντας τη συμβολή της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ (Αφγανιστάν, Ιράκ, Κοσυφοπέδιο).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι S-400.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεροπορική του άμυνα κατά των πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποφυγής εμπλοκής για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση για χρήση μιας ασφαλούς ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Στέλτενμπεργκ τόνισε ότι: “Ο μηχανισμός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας και της Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ”.

“Καλωσορίζω την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και αποτίω φόρο τιμής και στους δύο Συμμάχους για τις προσπάθειές τους και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω ” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες. “Ελπίζω ότι οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου” κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατόπιν μιας σειράς τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την “εμπρηστική” ρητορική του εξαπολύοντας βέλη κατά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι “κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ”, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας” και υπογραμμίζοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τους S-400 υποστηρίζοντας ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να αγοράσει Patriot και εξηγώντας -σύμφωνα με τη Daily Sabah- ότι οι S-400 ήταν λύση ανάγκης.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι S400 αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη κι έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

“Το σύστημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου.

Ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αργότερα σήμερα.

Την Τρίτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα