ΑΘΗΝΑ
18:28
|
24.04.2024
Χωρίς την ενεργή δέσμευση της Τουρκίας ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε την Τρίτη (6/10) ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υποκινήθηκε επειδή η Άγκυρα δεσμεύτηκε εξ αρχής ενεργά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

“Χωρίς την ενεργή δέσμευση της Τουρκίας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει. Μολονότι είναι αληθές ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν προωθούσαν ενεργά, αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, μια πολεμοχαρή ρητορική, η απόφαση να κηρύξουν τον πόλεμο υποκινήθηκε από την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας” υπογράμμισε, ο Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, δήλωσε “πεπεισμένος” ότι η Ρωσία θα προστρέξει σε βοήθεια αν η χώρα του δεχθεί ευθέως επίθεση από τους Αζέρους.

“Είμαι πεπεισμένος ότι, αν το απαιτήσει η κατάσταση, η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της” τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν δήλωσε έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις για να διευθετηθεί το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εφόσον όμως το Αζερμπαϊτζάν πράξει το ίδιο. “Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται με βάση τις αμοιβαίες παραχωρήσεις. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αρμενία είναι έτοιμες (να κάνουν) τις ίδιες παραχωρήσεις με εκείνες που θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν”, ξεκαθάρισε, καθώς πρόκειται για έναν “πόλεμο τρομοκρατίας εναντίον ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του”.

Σημειώνεται ότι χθες (6/10) επίσης, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “τον κύριο υποκινητή και εμπνευστή” της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 “Ας είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τρομοκράτες στη Συρία, έχει υποστηρίζει τρομοκράτες στη Λιβύη και ήταν ο κύριος υποκινητής και εμπευστής της πρόσφατης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Έτσι, συνοψίζω τη συμπεριφορά του ως επικίνδυνη, για διάφορους λόγους “, τόνισε ο Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο sputnik.com.

Ο Πασινιάν είχε κατηγορήσει πρόσφατα την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και “μισθοφόρους και τρομοκράτες” στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η Ρωσία διατηρούσε πάντα μία ισοσταθμισμένη θέση η οποία της επιτρέπει να ασκήσει την επιρροή της και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές για τη διευθέτηση της σύγκρουσης” είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καλώντας σε άμεση παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αμέσως μετά ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα