ΑΘΗΝΑ
09:47
|
16.04.2024
Εγκαταλείπουν την κούρσα των εκλογών ένας-ένας οι συντηρητικοί για να μην επιστρέψει ο Μοράλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος Χόρχε Κιρόγα και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αποσύρεται από την κούρσα, προκειμένου να αποφευχθεί η νίκη του Λουίς Άρσε, υποψήφιου που υποστηρίζεται από τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.

“Αποσύρω την υποψηφιότητά μου” ανέφερε μέσω Twitter, μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών (18/10).

Σημειώνεται ότι ο συντηρητικός Κιρόγα, που άσκησε την προεδρία στη Βολιβία για έναν χρόνο (2001-2002), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση δεν συγκέντρωνε παρά 1,1% των προθέσεων ψήφου.

Ο Κιρόγα εξήγησε ότι δεν θέλει η υποψηφιότητά του να συμβάλει στη νίκη του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του Κινήματος MAS, του αριστερού κόμματος του Μοράλες, και ότι θα κάνει “το παν εντός των δυνάμεών του” για να εμποδίσει την επαναφορά του MAS στην εξουσία.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Άρσε να προηγείται καθαρά στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας περίπου το 29%, μπροστά από έναν ακόμα πρώην πρόεδρο, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα (19%) και τον δεξιό τοπικιστή Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (περίπου 10%).

Τον Σεπτέμβριο η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες απέσυρε επίσης την υποψηφιότητά της και εκείνη λέγοντας πως το έπραξε για να αποφευχθεί η επικράτηση του Λουίς Άρσε.

Η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς που έγινε μεταβατική πρόεδρος μετά την παραίτηση και τη φυγή από τη χώρα του Έβο Μοράλες, είχε επιχειρηματολογήσει τον περασμένο μήνα ότι οι πολλές υποψηφιότητες της συντηρητικής παράταξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη του MAS. “Αν δεν ενωθούμε, ο Μοράλες επιστρέφει” είχε πει. Δημοσκόπηση την έφερε να καταλαμβάνει τότε την τέταρτη θέση στις προθέσεις ψήφου, με 7%.

Βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας, ανακηρύσσεται νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος που συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο ή το 40% και έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου. Οι Βολιβιανοί θα εκλέξουν ταυτόχρονα αντιπρόεδρο και θα ανανεώσουν ολόκληρη τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα