ΑΘΗΝΑ
12:33
|
26.04.2024
Μαζικές συλλήψεις φοιτητών από το πρωί της Πέμπτης, μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τεσσάρων ατόμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Μπανγκόκ, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών.

Το έκτακτο διάταγμα, το οποίο αναγνώστηκε από επρόσωπο της αστυνομίας σε διακαναλική τηλεοπτική εκπομπή, προβλέπει απαγόρευση των συγκεντρώσεων “για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας”.

Τα έκτακτα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Πέμπτης (15/10) και ήδη από το πρωί η αστυνομία της Μπανγκόκ εχει πραγματοποιήσει 20 συλλήψεις ακτιβιστών, ενώ προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα και τρεις από τους ηγέτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων – ο ανθρωπιστής δικηγόρος Άνον Νάμπα και οι φοιτητές Παρίτ Τσιβαράκ και Πανουσάβα Σιθιραβατανακούλ. Η σύλληψη της τελευταίας, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή μετάδοση, με τις κάμερες να ακολουθούν τους αστυνομικούς στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε η Πανουσάβα.

Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας και την περιστολή των εξουσιών του βασιλιά. Ο Πραγιούθ Τσαν Οτσά είχε αναλάβει την εξουσία ως δικτάτορας στη χούντα του 2014 κι εξελέγη πρωθυπουργός πέρσι, σε μια αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία που αμφισβητείται απο τους φοιτητές και τα δημοκρατικά κόμματα.

Οι δημοκρατικές φωνές της Ταϊλάνδης ζητούν επίσης διαρθρωτική αναθεώρηση του συντάγματος και θεσμοθέτηση κανόνων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

Οι διαδηλώσεις κατά του Πραγιούθ έχουν ενταθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση διέλυσε το αντιπολιτευτικό κόμμα ‘Το Μέλλον Μπροστά’. Τον Ιούνιο, η ‘εξαφάνιση’ του ακτιβιστή Βαντσαλεάρμ Στσάκσιτ που βρισκόταν εξόριστος στην Καμπότζη από το 2014 προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης, ενώ από τον Ιούλιο οι φοιτητικές διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με το έκτακτο διάταγμα, οι διαμαρτυρίες “διαταράσσουν την ευταξία και οδηγούν τη χώρα στη σύγκρουση και στο χάος”. Στο εξής οποιαδήποτε συγκέντρωση μεγαλύτερη των τεσσάρων ατόμων θα διαλύεται από τους χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι ελευθερίες των ΜΜΕ, που δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να μεταδίδουν ειδήσεις “που μπορούν να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία ή να διαταράξουν την τάξη”.

Επιπλέον, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να παρεμποδίζει την προσέλευσαη και την παρουσία των πολιτών “σε όποια σημεία εκείνη κρίνει απαραίτητο” ότι πρέπει να “προστατευθούν”.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα