ΑΘΗΝΑ
05:44
|
16.11.2024
"Δεν παραιτούμαι”, τόνισε. "Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει το έκτακτο διάταγμα.
A protester waves a flag at an anti-government protes in Bangkok on Aug. 16. Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, πρώην ηγέτης του πραξικοπήματος Πραγιούτ Τσαν-Ο- Τσα επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μία ημέρα αφού δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων που έχει επιβληθεί στη χώρα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και τα οποία θα διαρκέσουν έως και 30 ημέρες.

Έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πραγιούτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιβληθεί ο νόμος εναντίον όσων παραβιάζουν την απαγόρευση διεξαγωγής πολιτικών συγκεντρώσεων.

“Δεν παραιτούμαι”, τόνισε. “Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει το έκτακτο διάταγμα. Πρέπει να προχωρήσουμε διότι η κατάσταση έχει γίνει βίαιη (…) Θα ισχύει για 30 ημέρες ή λιγότερο, αν η κατάσταση ηρεμήσει”.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, Πέμπτη, στη Μπανγκόκ προτού διαλυθούν ήρεμα, όμως το κίνημα που τολμά να αμφισβητήσει την ισχυρή μοναρχία έχει καλέσει σήμερα σε νέες κινητοποιήσεις.

Λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), αποχώρησαν οι περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Οι διοργανωτές έχουν καλέσει σε νέα διαδήλωση σήμερα.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Ταϊλάνδης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο φοιτητικό κυρίως κίνημα αμφισβήτησης που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου, καλώντας σε απομάκρυνση της κυβέρνησης, ένα νέο σύνταγμα και εκλογές.

Υιοθέτησαν έκτακτο διάταγμα το οποίο, εκτός της απαγόρευσης πολιτικών συναθροίσεων, απαγορεύει “τα μηνύματα στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να βλάψουν την εθνική ασφάλεια” ή “να προκαλέσουν φόβο”.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ανάμεσά τους ο Παρίτ Σιβαράκ, γνωστός και ως “Πιγκουίνος”, και ο Ανόν Νούμπα, δύο από τους ηγέτες του αντικυβερνητικού κινήματος.

Ο Ανόν Νούμπα έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι τον μετέφεραν στην Τσιάνγκ Μάι. Η σύλληψή μου “αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων μου και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για εμένα”, πρόσθεσε.

Άλλοι επικεφαλής του κινήματος, όπως η Πανουσάγια Σιτιζιραουατανακούλ, γνωστή και ως “Ρουνγκ” (ουράνιο τόξο) , συνελήφθησαν λίγο αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές.

“Αγώνες πείνας”

Την Τετάρτη περισσότεροι από 10.000 φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ- Τσαν-Ο- Τσα, κατά την πορεία τους προς την έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την φοιτητική εξέγερση του 1973.

Το φιλοδημοκρατικό κίνημα ζητεί την αποχώρηση του πρωθυπουργού, του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2014 και πέρυσι κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές. Επίσης ζητεί την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε το 2017 από τη χούντα και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προς τον στρατό.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα πάνε πιο μακριά ζητώντας την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της βασιλείας, ένα θέμα ταμπού στην Ταϊλάνδη, η οποία έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για την προσβολή του βασιλιά.

Την Τετάρτη ένα αυτοκίνητο της βασιλικής αυτοκινητοπομπής, στο οποίο επέβαινε η βασίλισσα Σουτίντα, αναγκάστηκε να σταματήσει για μερικά λεπτά και δεκάδες φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές της έκαναν μια περιφρονητική χειρονομία, υψώνοντας τρία δάχτυλα. Την Τρίτη, άλλοι ακτιβιστές είχαν κάνει την ίδια χειρονομία, που την εμπνεύστηκαν από την ταινία “Αγώνες Πείνας”, στον βασιλιά, κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που ανήλθε στον θρόνο το 2016 μετά τον θάνατο του πατέρα του, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Μέσα σε λίγα χρόνια ενίσχυσε τις εξουσίες του, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων άμεσα τον έλεγχο της βασιλικής περιουσίας. Τα συχνά του ταξίδια στην Ευρώπη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα.

Πολλές εκατοντάδες φιλοβασιλικοί είχαν συγκεντρωθεί την Τετάρτη για να χαιρετίσουν τη βασιλική αυτοκινητοπομπή προκαλώντας ανησυχία για το ξέσπασμα συγκρούσεων με τους φιλοδημοκρατικούς, σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στην πολίτικη βία και η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, όταν ιδρύθηκε η συνταγματική μοναρχία.

“Προβλέπονται νέες συγκρούσεις μεταξύ των φιλοβασιλικών και του αντικαθεστωτικού κινήματος”, προειδοποίησε ο πολιτικός επιστήμονας Θιτινάν Πονγκσουντχιράκ. Η ξαφνική σκλήρυνση της στάσης των αρχών “κινδυνεύει να ενισχύσει τα παράπονα των νέων”, που βρίσκονται στους δρόμους από το καλοκαίρι και να οξύνει τις εντάσεις.

Η οργή στην Ταϊλάνδη έχει ενισχυθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, που είναι ακόμη μεγαλύτερες απ΄ό,τι σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς η χώρα εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα