ΑΘΗΝΑ
16:14
|
26.04.2024
Η εφημερίδα προχώρησε σε καταγγελία. Ο ιμάμης του Αλ-Αζχάρ καταδίκασε το έγκλημα. Επιπλέον μέτρα από τον Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκε η γαλλική τοπική εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδό της, δήλωσε σήμερα (21/10) ο Κριστόφ Εριγκό, ένας από τους δημοσιογράφους της.

Στις 18 Οκτωβρίου η εφημερίδα είχε επαναδημοσιεύσει ένα σκίτσο του Μωάμεθ, το οποίο είχε δημοσιευτεί στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, για να επισημάνει την απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας, Σαμουέλ Πατί.

“Υπήρξαν τέσσερις ή πέντε απειλές, κυρίως στο Facebook, γεγονός το οποίο μας ώθησε να κάνουμε καταγγελία για λόγους αρχής”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Κριστόφ Εριγκό μιλώντας στο BFM TV.

Η Γαλλία αποτείνει σήμερα εθνικό φόρο τιμής στον Σαμιέλ Πατί.

Επτά άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο μαθητές, θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστή κατά της τρομοκρατίας ενόψει της έναρξης δικαστικής ανάκρισης και ενδεχόμενων απαγγελιών κατηγοριών μετά τη σπάνιας αγριότητας δολοφονία αυτή.

Ανάμεσά τους και ο πατέρας μιας μαθήτριας που είχε καλέσει σε κινητοποίηση έπειτα από ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης που είχε κάνει ο Πατί στις 5 Οκτωβρίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του διάσημου παρισινού πανεπιστημίου της Σορβόννης, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Ο καθηγητής θα λάβει μετά θάνατον το παράσημο της λεγεώνας της τιμής και ο ηλικίας πέντε ετών γιος του θα γίνει “ορφανό πολέμου”, μια ‘διάκριση’ που δίνεται από το κράτος σε παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός πολέμου ή μιας επίθεσης.

Δεκαέξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο, στην προσπάθεια να κατανοηθεί πώς ο δράστης μπόρεσε να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τον στόχο του πριν τον σκοτώσει, κοντά στο σχολείο του στην Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, στην περιοχή του Παρισιού.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν στο Whatsapp ανάμεσα στον δράστη και τον πατέρα της μαθήτριας, τον Μπραχίμ Σ., που είχε αναρτήσει βίντεο που καλούσαν στη λαϊκή δίωξη του καθηγητή. Ο εν λόγω γονιός τον κατηγορούσε κυρίως ότι έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη.

Ο ισλαμιστής μαχητής Αμπντελχακίμ Σεφριουί, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον γονιό αυτό στην κινητοποίησή του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναμένεται επίσης να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή σήμερα, καθώς και δύο ανήλικοι, που φέρεται να έλαβαν χρήματα από τον δράστη προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για το θύμα.

Μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση των βίντεο, ο Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε εν μέση οδώ από έναν πρόσφυγα με καταγωγή από την Τσετσενία, τον 18χρονο Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

Τρεις φίλοι του δολοφόνου, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να τον είχε συνοδεύσει στην αγορά του όπλου του, θα εμφανιστούν επίσης ενώπιον δικαστή.

Άλλα εννέα άτομα, που είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, αφέθηκαν ελεύθερα στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανάμεσα στους οποίους τρεις μαθητές, οι γονείς τους, ο παππούς, ο μικρός αδελφός του δολοφόνου και η σύντροφος του Σεφριουί.

Μακρόν: Θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα ότι “θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες” ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και ανακοίνωσε τη διάλυση της φιλο-παλαιστινιακής κολεκτίβας Σεΐχ Γιασίν, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν “άμεσα εμπλεκόμενη” στην δολοφονική επίθεση.

“Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει”, δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε χθες αργά το απόγευμα με μέλη μιας μονάδας για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Μπομπινί σε βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού.

“Αντίστοιχες αποφάσεις εναντίον οργανώσεων, ομάδων ατόμων, θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες” κατέληξε, ο Γάλλος πρόεδρος.

Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν έχει “καμία σχέση” με την οργάνωση αυτή και πολύ περισσότερο με τον επικεφαλής της.

Μια πενηνταριά άλλες γαλλικές οργανώσεις που θεωρούνται προσκείμενες στον “ριζοσπαστικό ισλαμισμό” μπορεί να κλείσουν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν υποσχεθεί να διεξαγάγουν “έναν πόλεμο κατά των εχθρών της Δημοκρατίας”. “Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε αν θα υπάρξει μια επίθεση, αλλά πότε”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την “ενίσχυση” της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες “στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης”.

Το τέμενος Παντέν, στο βόρειο Παρίσι, που συγκεντρώνει τουλάχιστον 1.300 πιστούς, θα κλείσει τις πόρτες του απόψε (21/10) και για έξι μήνες. Οι αξιωματούχοι του κατηγορούνται ότι αναμετέδωσαν στο Facebook το βίντεο του πατέρα της μαθήτριας.

Ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση: η μάχη κατά του μίσους στο διαδίκτυο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πρότεινε τη θέσπιση ενός νέου αδικήματος “τη διακινδύνευση εξαιτίας της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων” στο Ίντερνετ.

Η υπουργός αρμόδια για την ιθαγένεια Μαρλέν Σιαπά εξέφρασε την ελπίδα για μια πιο ενεργή συνεργασία ανάμεσα στα δίκτυα της αστυνομίας και της χωροφυλακής στη μάχη κατά του “κυβερνοϊσλαμισμού”.

Ιμάμης του Αλ-Aζχάρ: Η προσβολή των θρησκειών είναι “έκκληση στο μίσος”

Ο σεΐχης ‘Αχμεντ αλ-Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Aζχάρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, καταδίκασε την Τρίτη τον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί ως “μια ειδεχθή εγκληματική ενέργεια”, τονίζοντας ωστόσο ότι η προσβολή των θρησκειών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί “έκκληση στο μίσος”.

Ο μεγάλος ιμάμης μιλούσε από απόσταση διαβάζοντας ομιλία στη Ρώμη, στη διάσημη πλατεία του Καπιτωλίου, ενώπιον ενός διακεκριμένου ακροατηρίου θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού — ανάμεσά τους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά — οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη για να υπογράψουν μια κοινή έκκληση για ειρήνη.

“Ως μουσουλμάνος και μεγάλος ιμάμης του Αλ-Aζχάρ δηλώνω ότι το Ισλάμ, οι διδασκαλίες του και ο προφήτης του ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια”, δήλωσε ο μεγάλος σουνίτης ιμάμης.

“Ταυτόχρονα, επιμένω στο γεγονός ότι η προσβολή των θρησκειών και η επίθεση στα ιερά τους σύμβολα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα διπλό πνευματικό πρότυπο και έκκληση για μίσος”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαμουέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή κοντά στο κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο Πατί αποτελούσε τον στόχο “φάτουας” που εξέδωσαν ο γονέας ενός μαθητή και ένας ιεροκήρυκας γιατί ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο δράστης της επίθεσης Αμπντουλάχ Ανζάνοφ , ένας 18χρονος τσετσενικής καταγωγής γεννημένος στη Μόσχα, σκοτώθηκε από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας. “Αυτός ο τρομοκράτης δεν αντιπροσωπεύει τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ”, σχολίασε επίσης ο μεγάλος ιμάμης του ιμάμης του Αλ-Aζχάρ, στην ομιλία του που μετέφρασε από τα αραβικά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ισλαμικό σουνιτικό ίδρυμα είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου “εγκληματική ενέργεια” την αναδημοσίευση στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ με αφορμή τη δίκη για τις επιθέσεις τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015 στη Γαλλία.

Και τον Οκτώβριο είχε κρίνει “ρατσιστική” την ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά του “ισλαμιστικού αυτονομισμού”, καταγγέλλοντας “κατηγορίες” κατά του Ισλάμ.

Ο πάπας Φραγκίσκος συνυπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2019 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ένα “έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφότητα” με τον σεΐχη ‘Αχμεντ αλ-Τάγιεμπ. Σε αυτό καταδικάζουν από κοινού τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την υποστήριξη στους τρομοκράτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα