ΑΘΗΝΑ
13:25
|
24.04.2024
Στις 20 Ιανουαρίου θα βρεθεί χωρίς δουλειά και χωρίς αντιπάλους για να υποτιμά. Θα το αντέξει;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στη θέση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Μετά -αν δεν έχει προκύψει κάτι πολύ σοβαρό συνταγματικά (ή αντισυνταγματικά)- θα πρέπει να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο και να συνεχίσει τη ζωή του ως μέλος του πολύ κλειστού άτυπου κλαμπ των πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η οδός την οποία διασχίζουν οι πρώην πρόεδροι πριν βγουν στη σύνταξη περνάει μέσα από αδρά πληρωμένες διαλέξεις, την έκδοση απομνημονευμάτων και την ίδρυση κάποιου ιδρύματος (μεγάλη πέραση έχουν οι προεδρικές βιβλιοθήκες). Φυσικά, έχουν υπάρξει και εξαιρέσεις: ο Τζίμι Κάρτερ το έριξε στις φιλανθρωπίες, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ στη ζωγραφική.

Ο Τραμπ, όμως, από καμία άποψη δεν υπήρξε παραδοσιακός πρόεδρος και δεν έχει κανένα λόγο να εξελιχθεί σε έναν παραδοσιακό πρώην πρόεδρο. Μπορεί για λίγο να ακολουθήσει τη συμβουλή της Γκρέτα Τούνμπεργκ, να χαλαρώσει και να δει καμία παλιά ταινία, μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να λύσει τα θέματά του με τη Μελάνια, αλλά κάποια στιγμή θα επιστρέψει στον δημόσιο βιο.

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, οι πρώτες επιλογές που θα έχει μπροστά του είναι οι εξής:

Μια ακόμα υποψηφιότητα

Το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν ψηφίστηκε από τους Αμερικανούς για δεύτερη θητεία είναι σίγουρα ατιμωτικό, αλλά αν αποφασίσει να κατέβει ξανά στις εκλογές, δεν θα είνα ο πρώτος πρώην πρώην πρόεδρος που θα το κάνει.

Ο πρώτος (και ο μόνος μέχρι σήμερα) ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο το 1885, αποχώρησε τέσσερα χρόνια αργότερα και επανήλθε το 1893.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ότι “κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος για περισσότερες από δύο θητείες”, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ότι αυτές οι δύο θητείες πρέπει να είναι διαδοχικές.

Ο Μικ Μαλβάνι, πρώην επιτελάρχης του Τραμπ, έχει ήδη κάνει εκτίμηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα θελήσει να επιστρέψει: “Προσωπικά, δίνω πολλές πιθανότητες να διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα το 2024”, είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Μαλβάνι υπενθύμισε το πάθος του Τραμπ για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι στις εκλογές που χάνει ψηφίστηκε από 71.5 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ψήφοι του συνιστούν ρεκόρ για χαμένο υποψήφιο και δείχνουν ανάγλυφα ότι απολαμβάνει την αποδοχή ενός τεράστιου κομματιού της κοινωνίας των ΗΠΑ.

Μια ακόμα υποψηφιότητα, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εκτός βέβαια και αν αποσυρθεί υπέρ του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει τη φιλοδοξία του για αναρρίχηση στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Επιστροφή στις επιχειρήσεις

Πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία βασισμένη σε τρεις πυλώνες: το real estate, τα media και την προσωπική του προβολή ως τηλεοπτική περσόνα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάσαν οι New York Times σε πρόσφατη σειρά δημοσιευμάτων τους, οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ποσό “μικροσκοπικό”, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Όμιλος Τραμπ έχει αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεών του αποτελούν τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα του γκολ που συντηρεί, τόσο στις ΗΠΑ όσο σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον τομέα του τουρισμού και σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Forbes, για τον όμιλο Τραμπ το πλήγμα μεταφράζεται σε ζημία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα ρεπορτάζ των NYT αποκάλυψαν ότι οι επιχειρήσεις του Τραμπ εμφανίζουν απώλειες εδώ και αρκετά χρόνια (πολύ πριν τον κορονοϊό), ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τόσο για τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και για κάποιες από τις εταιρείες που του ανήκουν.

Στο διάστημα της προεδρίας του, σημαντική ζημία εμφάνισε και το fashion brand της κόρης του, καθώς πολλές εταιρείες επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τα ρούχα της Ιβάνκα, απαγορεύοντας την πώλησή τους σε μεγάλα πολυκαταστήματα.

Γενικώς, αν έχει όρεξη να δουλέψει, στον Όμιλο Τραμπ υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς φαίνεται ότι οι γιοι του, Έρικ και Ντόνταλντ Τζούνιορ, που βρέθηκαν στο τιμόνι των οικογενειακών επιχειρήσεων τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν οι καλύτεροι πλοηγοί.

Επιστροφή στην τηλεόραση

Την αναγνωρισιμότητά του αλλά κι ένα σημαντικό ποσοστό της περιουσίας του, ο Τραμπ τα οφείλει στο ‘The Apprentice’, το ριάλιτι στο οποίο έχτισε τη δημόσια περσόνα που “αγαπούν να μισούν” οι Αμερικανοί.

Αναλυτές όπως ο Χένρι Σάφερ της Q Scores Company εκτιμούν ότι αν επιλέξει να επιστρέψει στα media, είτε ιδρύοντας δικό του νέο κανάλι είτε σε συνεργασία με κάποιο συστημικό ΜΜΕ, “είναι δεδομένο ότι θα έβρισκε αμέσως ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο”.

Όπως σωστά σχολιάζει ο Σάφερ, “στην πραγματικότητα, στην τηλεόραση θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει γενικά: να διχάζει και να προκαλεί. Ο προσωπικός του modus operandi βασίζεται στην πρόκληση αμφιλεγόμενων καταστάσεων τις οποίες αξιοποιεί προς όφελός του. Αυτή η ικανότητα στην ίντριγκα μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μια επιτυχημένη τηλεοπτική επιστροφή”.

Φυσικά, η τηλεόραση δεν σήμερα δεν περιορίζεται στα hardcore πολιτικά τοκ σόου ή στα σκληρά ριάλιτι. Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, συνεργάζεται με το Netflix (έναντι αμοιβής αρκετών εκατομμυρίων), ενώ ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον πληρώνονται αδρά για τα podcasts που δημοσιεύουν.

Αλλά επειδή μιλάμε για τον Τραμπ, λογικά θα προτιμήσει ένα πιο hardcore. Ας μην ξεχνάμε ότι του έχουν ήδη προτείνει θέση παρουσιαστή και σε ρωσικό κανάλι

Σύνταξη. Γιατί όχι δηλαδή;

Ακόμα κι αν ο Τραμπ αποφασίσει να μην κάνει απολύτως τίποτα, δεν πρόκειται να δυστυχήσει. Ο Νόμος για τους Πρώην Προέδρους που είναι σε ενέργεια από το 1958 προβλέπει πολλά προνόμια για όσους φιλοξενήθηκαν κάποτε στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να “διατηρήσουν έναν αξιοπρεπή βίο”.

Η ετήσια αποζημίωση του πρώην προέδρου είναι 207.800 δολάρια, ενώ όλοι όσοι κατείχαν το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ δικαιούνται δια βίου προστασία από τις Μυστικές Υπηρεσίες, δωρεάν περίθαλψη για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους και ένα πολύ ελαστικό μπάτζετ για ταξίδια και έξοδα κίνησης.

Τι άλλο να ζητήσει ένας 74χρονος, δηλαδή; Ειδικά όταν μπορεί να απολαμβάνει τα παραπάνω προνόμια και παράλληλα να ενισχύει το εγώ του και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς δίνοντας διαλέξεις ή συμμετέχοντας σε δημόσιες ομιλίες. Και ακόμα πιο ειδικά, όταν μπορεί να κάνει όλα αυτά μαζί και στο ενδιάμεσο να ξεκουράζεται σε κάποιο από τα πολυτερή resorts που έχει υπό την ιδιοκτησία του;

Μόνο ο Τραμπ μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό. Εκτός κι αν το έχει κάνει ήδη – ας μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο “απείλησε” τους Αμερικανούς ότι αν χάσει τις εκλογές θα φύγει από τη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα