ΑΘΗΝΑ
13:43
|
26.04.2024
Το αποκρουστικό πρόσωπο της βίας και της καταστολής έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με φόντο την ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και πρόσχημα την τήρηση των…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αποκρουστικό πρόσωπο της βίας και της καταστολής έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με φόντο την ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας.

Μπροστά στην προσπάθεια να καταπνίξει κάθε εκδήλωση μνήμης και απότισης φόρου τιμής στα θύματα του Πολυτεχνείου, η αστυνομία, υπό τις εντολές του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει απρόκλητα βία κατά χιλιάδων διαδηλωτών, ιδιαίτερα μετά τον πρωινό αιφνιδιασμό της από την κινητοποίηση εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Είχε προηγηθεί, λίγα λεπτά νωρίτερα, πορεία επί της λεωφόρου Βασιλίσσσης Σοφίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ από χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, εκ των οποίων αρκετοί πριν ξεκινήσουν από τα σπίτια τους είχαν στείλει κωδικό 1, δηλαδή την μετάβαση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»…

Νωρίτερα έγινε κατάθεση στεφάνου στο κτίριο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Λίγο πριν τις 15.00 μμ και δίχως το παραμικρό πρόσχημα, η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και αντλίες νερού σε εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Ο προφανής στόχος ήταν πολιτικός καθώς η αστυνομία, με εντολή της κυβέρνησης, αξιοποίησε την αφορμή για να δοκιμάσει, διά της βίας και του εκφοβισμού, έως που την παίρνει να επιβάλλει, υπό ορισμένες συνθήκες, απαγόρευση κινητοποιήσεων ή λαϊκών αντιδράσεων σε περιστάσεις όπως αυτή της πανδημίας.

Προσαγωγές και προπηλακισμοί μελών και βουλευτών του ΚΚΕ

Σε αυτές τις προσπάθειες εντάσσονται οι δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και προπηλακισμοί δημοσιογράφων, που κάλυπταν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας τα γεγονότα, βουλευτών και μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ αυτών και ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που, όπως κατήγγειλε ο Γ.Γ. του κόμματος, Δ.Κουτσούμπας, “προπηλακίστηκε από αυτούς που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας”

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το κρεσέντο απρόκλητης αστυνομικής βίας στην πορεία των μελών του ΠΑΜΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του Κόμματος σε ανακοίνωσή του καταδίκασε το “σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής”, επισημαίνοντας:

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα». 

Εντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να σταματήσει η κυβέρνηση την όξυνση της έντασης και να αφεθούν οι προσαχθέντες ελεύθεροι μετά την επίθεση της αστυνομίας κατά της ειρηνικής συγκέντρωσης των δυνάμεων του ΚΚΕ.

Μάλιστα, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως σε όλες τις σημερινές συγκεντρώσεις “υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων” σε αντίθεση με την “υγειονομική βόμβα” των 6.000 αστυνομικών που μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης.

Διαμαρτυρίες από το ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 και ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, διαμαρτυρήθηκαν,επίσης, καταγγέλλοντας την αστυνομία ότι παρανομεί διότι δεν τους άφησε να συνεχίσουν την ειρηνική και με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων πορεία τους: “Οι διαταγές σας προσκρούουν στο Σύνταγμα” είπε ο κ. Βαρουφάκης στους αστυνομικούς οι οποίοι δρουν φυσικά υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

Πορεία του ΜέΡΑ-25 για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, στις 17 Νοεμβρίου, 2020

Προσαγωγή του δημοσιογράφου Αντώνη Ρηγόπουλου

Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρηγόπουλος @tony_rgps που δέχθηκε την επίθεση αστυνομικών την ώρα που κάλυπτε την πορεία του ΠΑΜΕ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου για το κoutipandoras.gr και το documentonews.gr.

Το πρόσχημα για την προσαγωγή του ήταν πως φορούσε αντιασφυξιογόνο και όχι υγειονομική μάσκα μίας ή πολλαπλών χρήσεων…

Είχε προηγηθεί σκηνικό σύγκρουσης και αποπροσανατολισμού του λαού από τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης κατά την αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ώστε να μεταθέσει σε «ανεύθυνους διαδηλωτές» την ευθύνη μετάδοσης των κορονοϊών με αφορμή το Πολυτεχνείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα