ΑΘΗΝΑ
05:16
|
11.05.2024
Το Αγντάμ είναι η πρώτη περιοχή που ανακαταλαμβάνουν οι Αζέροι. Έπονται το Καλμπατζάρ και το Λατσίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του εισήλθαν στο Αγκντάμ. Είναι η πρώτη από τις τρεις περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που παρέδωσαν οι Αρμένιοι μετά την πρόσφατη συνθηκολόγησή τους.

Χθες, Πέμπτη 19/11 αποχώρησαν από την περιοχή τα τελευταία τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού της Αρμενίας και μαζί τους όσοι Αρμένιοι δεν είχαν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους. Η παράδοση του Καλμπατζάρ θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου, ενώ το Λατσίν θα περάσει στους Αζέρους την 1η Δεκέμβρη.

“Ονειρευόμασταν να αλλάξουμε την κουζίνα και να προσθέσουμε μια σάουνα, αλλά τώρα πρέπει να τα εγκαταλείψουμε όλα. Φεύγοντας, θα κάψω το σπίτι και όσα έπιπλα δεν μπορώ να μεταφέρω”, δήλωσε στον Guardian ο Γκατζίκ Γκρικοριάν, ηλεκτρολόγος 40 ετών, ένας από τους χιλιάδες Αρμένιους του Αρτσάχ που από σήμερα θα ζουν ως πρόσφυγες.

Η παράδοση των αρμενικών εδαφών θα ξεκινούσε κανονικά την προηγούμενη Κυριακή, από την περιοχή του Καλμπατζάρ, αλλά ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ έδωσε παράταση μιας έβδομάδας για “ανθρωπιστικούς” λόγους – προκειμένου δηλαδή να προλάβουν οι Αρμένιοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Στεπανακέρτ, στα καθορισμένα σημεία ελέγχου και στα φυλάκια που προστατεύουν τον “διάδρομο” του Λατσίν, που θα συνδέει στο εξής το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή 10/11) παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, Νταβίντ Τονογιάν.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα