ΑΘΗΝΑ
06:25
|
20.04.2024
H σερβική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου από κοινού με τη Ρωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που θα προμηθευτούν και θα συμμετέχουν στην παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, παρά το μπλόκο που προσπαθούν να βάλουν στη διανομή και στην παραγωγή του τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συζητά την πιθανή χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, δήλωσε τη Δευτέρα (30/11), ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Εξετάζουμε πόσες δόσεις μπορεί να μας δώσει η Ρωσία και ποια μπορεί να είναι η τιμή. Έχουμε συζητήσει για το θέμα και με τον Ιορδανό πρεσβευτή, καθώς Παλαιστίνη και Ιορδανία μπορεί να προχωρήσουν σε κοινή παραγωγή του εμβολίου κατά την τρίτη φάση των δοκιμών του” δήλωσε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya,

Την ίδια στιγμή, η σερβική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου από κοινού με τη Ρωσία,σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η πρώτη παρτίδα του Sputnik V θα φτάσει στη Σερβία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας για να υποβληθεί σε εργαστηριακές δοκιμές.

O Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντουρόφ, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς.

“Σύμφωνα με την Μπρνάμπιτς, η Σερβία είναι έτοιμη να διερευνήσει τη δυνατότητα από κοινού παραγωγής του εμβολίου. Ο Ντένις Μαντουρόφ δήλωσε ότι μια παρτίδα εμβολίων για εργαστηριακή έρευνα σε ποσότητα 20 δόσεων θα φτάσει στη Σερβία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας” ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Πράσινο φως” για κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου αποκλειστικά για την Ουγγαρία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, έδωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας εντούτοις πως αρμόδια αρχή για την έγκριση εμβολίων κατά των κορονοϊών covid19 παραμένει η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Hetero συμφώνησαν στην παραγωγή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V στην Ινδία.

“Δεκάδες χώρες έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν για την προμήθεια και την από κοινού παραγωγή φαρμάκων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες όλων των κρατών θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον εμβολιασμό” τόνισε ο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο.

H αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου αγγίζει το 92% σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης ενδιάμεσης ανάλυσης που συλλέχθηκαν, 22 ημέρες μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Παράλληλα, μετά την 42η ημέρα το ποσοστό ξεπερνά το 95%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα