ΑΘΗΝΑ
13:36
|
01.07.2024
Η λειτουργία του κέντρου αναμένεται να αρχίσει στο άμεσο μέλλον, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακοινώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας η υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου για την τήρηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Η Ρωσία και η Τουρκία ολοκλήρωσαν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις στη δημιουργία και τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Καραμπάχ, η συμφωνία υπογράφηκε” αναφέρει στην ανακοίνωσή του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η λειτουργία του κέντρου αναμένεται να αρχίσει στο άμεσο μέλλον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές προετοιμασίες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ δηλώνει ότι γίνονται προσπάθειες υπονόμευσης της τριμερούς συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Ρωσίας.

Μιλώντας για τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που θα συνδέει την περιοχή του Ναχτσιβάν με το δυτικό Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζουν θετικά τη συγκεκριμένη ιδέα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση του Αζέρου Προέδρου.

Η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης (10/11, ) με τις αντίπαλες πλευρές να τερματίζουν στρατιωτικές ενέργειες εντός των κατεχόμενων περιοχών κατά τη στιγμή της συμφωνίας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Ρωσία ανέπτυξε ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την τήρηση της εκεχειρίας.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η Τουρκία θα διαθέτει μόνο παρατηρητές στο Κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, που θα εγκατασταθεί στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και θα επιτηρεί το πεδίο της σύγκρουσης μόνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα