ΑΘΗΝΑ
16:04
|
26.04.2024
Η Zhou Xiaoxuan κατηγορεί δημοφιλή παρουσιαστή για σεξουαλική παρενόχληση το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι χρόνια μετά το υποτιθέμενο γεγονός, δικαστήριο στην Κίνα εξετάζει μια υπόθεση – ορόσημο που σύμφωνα με αναλυτές έχει τη δυναμική να καθορίσει το μέλλον του κινήματος #MeToo στην ασιατική χώρα.

Η Zhou Xiaoxuan – περισσότερο γνωστή στη χώρα της με το διαδικτυακό της ψευδώνυμο Xianzi – προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον ενός εκ των πιο δημοφιλών παρουσιαστών της κινεζικής τηλεόρασης κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση το 2014. Ο παρουσιαστής αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και έχει επίσης κινηθεί νομικά κατά της Xianzi με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψυχικής οδύνης.

Αναλυτές αναφέρουν στο BBC ότι είναι σπάνιο στην Κίνα μια τέτοια υπόθεση να φτάνει στο σημείο της εκδίκασης και το διακύβευμα είναι υψηλό. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Πριν από τη δίκη η Xianzi δήλωσε στο BBC: “Όποια κι αν είναι η κατάληξη της δίκης δεν θα το μετανιώσω. Εάν κερδίσω, αυτό θα ενθαρρύνει πολλές γυναίκες να μιλήσουν δημόσια για τις δικές τους παρόμοιες εμπειρίες. Εάν χάσω, θα συνεχίσω να εφεσιβάλω την απόφαση μέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη”.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Περιφερειακό Δικαστήριο Χαϊντάν του Πεκίνου για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Xianzi. Πολλές διαδηλώτριες κρατούσαν πλακάτ με τις λέξεις “#MeToo” – το κίνημα που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κακοποιήσεων και βιασμών στο Χόλιγουντ. “Περιμένουμε μαζί σου για μια απάντηση από την Ιστορία”, ήταν ένα από τα συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτριών στο Πεκίνο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι η διαδήλωση κύλησε ομαλά και ειρηνικά αν και σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια ανάμεσα στις διαδηλώτριες και την αστυνομία. Αστυνομικοί επιχείρησαν επίσης να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η Xianzi αποφάσισε να μιλήσει και να γράψει για την εμπειρία της το καλοκαίρι του 2018, τότε που στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει οι διώξεις σε βάρος του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Η Xianzi ανέβασε ένα κείμενο 3.000 λέξεων στον λογαριασμό της στο WeChat λέγοντας ότι ήταν εν μέρει μια πράξη αλληλεγγύης σε μια παιδική της φίλη, θύμα βιασμού.

Το 2014 η Xianzi ήταν 25 ετών και εργαζόταν ως ασκούμενη στο κρατικό δίκτυο CCTV. Ο παρουσιαστής που την παρενόχλησε σεξουαλικά είναι ο Zhu Jun, από τους πλέον δημοφιλείς στη χώρα. Η Xianzi κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία της πρότεινε να αποσύρει την κατηγορία καθώς ο κύριος Zhu είναι από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους στη χώρα και άρα στο απυρόβλητο.

Η ανάρτηση της Xianzi έγινε viral όταν μια φίλη και μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης το ανέβασε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, Weibo. Ο όρος “σεξουαλική παρενόχληση” είχε ήδη αρχίσει να ακούγεται στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εξαιτίας του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου απολύθηκε μετά από καταγγελία πρώην φοιτήτριάς του για σεξουαλική παρενόχληση.

Λίγες εβδομάδες μετά τη viral ανάρτηση στο Weibo ο παρουσιαστής κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψυχική οδύνη σε βάρος της Xianzi και της φίλης της Xu Chao. Η ειρωνεία είναι ότι η μήνυση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την ιστορία της Xianzi. Οι παπαράτσι έδιναν μάχη για μια φωτογραφία της Κινέζας πρωτεργάτριας του MeToo και χιλιάδες θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων – γυναίκες και άνδρες – άρχισαν να επικοινωνούν με την Xianzi μέσω των social media.

“Δεν έχω υποφέρει λίγο επειδή αποφάσισα να οδηγήσω ενώπιον της δικαιοσύνης τον άνθρωπο που με έβλαψε”, δήλωσε στο BBC η Xianzi και πρόσθεσε, “O φερόμενος ως δράστης έφτασε στο σημείο να με κατηγορήσει ότι πάσχω από παραισθήσεις και με έβαλε στη θέση να πρέπει να αποδείξω ότι είναι ένας άνθρωπος φυσιολογικός. Επιπλέον στην προσπάθειά μου να συγκεντρώσω όσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό που συνέβη το 2014, σχεδόν ξαναζούσα κάθε ημέρα την εμπειρία της παρενόχλησης. Και δεν είναι εύκολο. Ήταν ένα καθημερινό βασανιστήριο, μια καθημερινή μου ταπείνωση”.

Τo BBC ζήτησε να μιλήσει με τον κατηγορούμενο κύριο Zhu, αλλά οι δικηγόροι του αρνήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δίκαιο της Κίνας απαγορεύει τα σεξουαλικά παραπτώματα εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε νομικός ορισμός για το πώς ορίζεται το σεξουαλικό παράπτωμα στον χώρο εργασίας. Ο όρος “σεξουαλική παρενόχληση” πρωτοεμφανίστηκε στο εθνικό δίκαιο της Κίνας το 2005 στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ισότητας των Φύλων του Yuanzhong , μια τοπική ΜΚΟ,  από τις 50 εκατομμύρια δημοσιευμένες ετυμηγορίες των κινεζικών δικαστηρίων από το 2010 έως το 2017, μόνο οι 37 σχετίζονταν με υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Από τις 37 μόνο οι δύο υποθέσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη από θύματα που μήνυσαν τους θύτες τους. Και οι δύο αυτές απερρίφθησαν από τη Δικαιοσύνη λόγω “ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων”.  Ωστόσο, η Κίνα δείχνει να αλλάζει. Αυτό φάνηκε πέρυσι όταν δικαιώθηκε μια κοινωνική λειτουργός, η οποία είχε μηνύσει τον ιδρυτή της Yi You, της πιο γνωστής μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Κίνα. O Lei Chuang παραδέχθηκε σε δήλωσή του στο διαδίκτυο ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την οργάνωση. Τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονταν στην υπόθεση ως την πρώτη μεγάλη νομική νίκη του κινήματος #MeToo στην Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα