ΑΘΗΝΑ
06:06
|
25.04.2024
Ακόμη μία χώρα προστίθεται στη μακρά λίστα των προθύμων να προμηθευτούν ή να παράγουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμη μία χώρα προστίθεται στη μακρά λίστα των προθύμων να προμηθευτούν ή να παράγουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, με το οποίο ήδη εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Περουβιανό πρέσβη στη Ρωσία, Χουάν ντελ Κάμπο, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας για την αγορά του Sputnik V.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν έρθει, ακόμη, σε συμφωνία καθώς το εμβόλιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση των περουβιανών υγειονομικών Αρχών, διευκρίνισε ο Χουάν ντελ Κάμπο.

“Ναι, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, αλλά το εμβόλιο μπορεί να διοχετευθεί στην αγορά και να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν έχει λάβει έγκριση από τις υγειονομικές Αρχές του Περού” τόνισε σε συνέντευξή του στο Sputnik. 

“Μπορώ να σας ενημερώσω πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμη”, συμπλήρωσε.

Το Περού παρακολουθεί στενά τη διαδικασία παραγωγής του ρωσικού εμβολίου και εκφράζει μεγάλο σεβασμό για το έργο που έχουν κάνει οι Ρώσοι επιστήμονες, επεσήμανε ο ίδιος.

“Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον μας για το ρωσικό εμβόλιο. Αλλά, έχουμε εκφράσει ενδιαφέρον και για άλλα εμβόλια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιλέξουμε μόνο ένα εμβόλιο” ξεκαθάρισε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, τουλάχιστον 40 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο.

Ήδη, όπως ανέλυσαν οι δημιουργοί του Sputnik V, οι προπαραγγελίες για το εμβόλιο έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ οι τελευταίες δοκιμές σε 45.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου έχουν δείξει ποσοστό επιτυχίας 95%.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο 5/12 ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί στη Ρωσία, με το Sputnik V. Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ “σταθμοί εμβολιασμού” έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει δηλώσει ότι τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού που προορίζονται για άλλες χώρες θα παραγχθούν στο εξωτερικό.

“Σχετικά με τη ζήτηση για πιθανούς χρήστες του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό, θα γίνει με τη συνεργασία του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων με τους ξένους εταίρους μας. Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι προτεραιότητα είναι οι Ρώσοι που θέλουν να εμβολιαστούν” υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο.

H αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου αγγίζει το 92% σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης ενδιάμεσης ανάλυσης που συλλέχθηκαν, 22 ημέρες μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Παράλληλα, μετά την 42η ημέρα το ποσοστό ξεπερνά το 95%.

Μέχρι στιγμής και παρά το μπλόκο που προσπαθούν να βάλουν στη διανομή και στην παραγωγή του τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, δεκάδες χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν για την προμήθεια και την από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα