ΑΘΗΝΑ
02:48
|
21.05.2024
Μια ένδειξη διαμαρτυρίας του Ιταλού συγγραφέα μετά τις τιμές του Μακρόν στον αλ-Σίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιταλός συγγραφέας, Κοράντο Αουτζίας, επέστρεψε στη Γαλλία το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των Παρισίων και του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να τιμήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι

Ο Αουτζίας, δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέστρεψε το μετάλλιο στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Ρώμη δηλώνοντας ότι ο Σίσι “είναι αντικειμενικά συνένοχος, ως επικεφαλής του κράτους, στις εγκληματικές συμπεριφορές που διαπράττονται από τους ανθρώπους του”.  

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας τίμησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Παρίσι. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν έντονα με την εν λόγω τιμητική διάκριση επισημαίνοντας ότι η Γαλλία όφειλε να εκφράσει την ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και όχι να την επιβραβεύει.

Ωστόσο, ο Μακρόν κατέστησε σαφές πως τα εμπορικά συμφέροντα της Γαλλίας είναι υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: “Δεν θα βασιστούν θέματα άμυνας και οικονομικής συνεργασίας στις διαφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πιο αποτελεσματική μια πολιτική διαλόγου από ό,τι ενός μποϊκοτάζ, το οποίο θα αποδυνάμωνε την αποτελεσματικότητα ενός εκ των εταίρων στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας”.

Ο Ιταλός συγγραφέας χαρακτήρισε περιττή την επιπλέον αναγνώριση του αλ-Σίσι από το γαλλικό κράτος. “Θα αρκούσαν απλά οι κρατικές τιμές στην πρόσφατη επίσκεψη του ήδη αμφιλεγόμενου αλ-Σίσι στη Γαλλία”, σχολίασε ο Κοράντο Αουτζίας.

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ρώμης-Καΐρου δοκιμάζονται εξαιτίας της υπόθεσης του Τζούλιο Ρετζένι, του Ιταλού πτυχιούχου των Πολιτικών Επιστημών που βρέθηκε δολοφονημένος στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου το 2016. Η Αίγυπτος προσπάθησε αρχικά να εμφανίσει τον θάνατο του 28χρονου Ιταλού ως δυστύχημα. Βρέθηκε νεκρός στις 3 Φεβρουαρίου, πεταμένος σε χαντάκι στην άκρη του αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Κάιρο με την Γκίζα. Ήταν ημίγυμνος και στο σώμα του έφερε εμφανέστατα σημάδια από βασανιστήρια. Οι εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου για τον θάνατο του  Ρετζένι.

Οι γονείς του Τζούλιο ευχαρίστησαν σήμερα τον Αουτζίας για την ενέργειά του. “Το παράδειγμα του Αουτζίας δείχνει τη συνέπεια και στη στήριξη αυτού του ανθρώπου στον αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων”, δήλωσαν η Πάολα και ο Κλαούντιο Ρετζένι στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της ιταλικής κάτω Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, επίσης συνεχάρη τον συγγραφέα και σχολίασε στο Twitter: “Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη και υποστηρικτική και ποτέ εγωιστική ιδίως όταν διακυβεύονται θεμελιώδη δικαιώματα”.  

Πηγή: France24




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα