ΑΘΗΝΑ
11:16
|
19.04.2024
Δραματική έκκληση της Unicef την ώρα που οι προμήθειες φαγητού, νερού και φαρμάκων στην περιοχή στερεύουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν αποκοπεί από την ανθρωπιστική βοήθεια στο Τιγκράι, στη Βόρεια Αιθιοπία, με τις βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή να συνεχίζονται αμείωτες.

Η Unicef με ανακοίνωσή της προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Τιγκράι σημειώνοντας ότι “η προστασία αυτών των παιδιών, πολλά εκ των οποίων είναι πρόσφυγες και εκτοπισμένα από τα σπίτια τους, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας”.

Παρά τις σχετικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο Τιγκράι.

Ο πόλεμος μεταξύ του εθνικού στρατού και των μαχητών του Τιγκράι ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη λήξη του και την ανακατάληψη της περιοχής, αλλά οι δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) συνεχίζουν να μάχονται σε διάφορα μέτωπα.

Οι νεκροί του πολέμου είναι εκατοντάδες (ή και χιλιάδες – ανάλογα ποια πηγή θα εμπιστευθείς), ενώ τουλάχιστου 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους κι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν.

Στη δήλωσή της, η Unicef προειδοποιεί ότι “Όσο καθυστερεί η πρόσβασή μας στα παιδιά, τόσο επιδεινώνεται η θέση τους, καθώς τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα έχουν σχεδόν εξαντληθεί”.

Η έκκληση της Unicef είναι δραματική: “Ζητούμε την άμεση, άνευ όρων και καθολική πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια για όλες τις οικογένειες και τους αναξιοπαθούντες που βρίσκονται στην περιοχή του Τιγκράι”.

Προς το παρόν, όμως, καμία από τις δύο πλευρές (ούτε η κυβέρνηση ούτε το TPLF έχουν σχολιάσει επισήμως την ανακοίνωση της Unicef.

Με πληροφορίες από BBC.com. Φωτογραφία: Unicef.org.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα