ΑΘΗΝΑ
09:34
|
03.05.2024
Η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως "αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή" παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Θα προτιμούσα πιο καθαρή γλώσσα από τους φίλους και εταίρους μας (στην ΕΕ). Αλλά και πάλι, η ΕΕ χρειάζεται χρόνο. Ξέρουμε ότι η ΕΕ αντιδρά αργά, αντιδρά με ομοφωνία των 27 χωρών-μελών. Επομένως χρειάζεται χρόνο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχοντας μαζί με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, σε εκδήλωση της Δεύτερης (τηλε)Διάσκεψης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Την εκδήλωση, που ολοκληρώνεται αργότερα το βράδυ, συνδιοργανώνουν το “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, «Hellenic American Leadership Council».

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι η ΕΕ άρχισε πλέον να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως “ευρωπαίκό πρόβλημα όχι απλώς ως χώρα με την οποία έχουν διαφορές ένα ή δύο κράτη μέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος”.

Εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως “αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή” προβλέποντας πως είναι θέμα χρόνου να υιοθετήσει και η ΕΕ κυρώσεις παρόμοιες με τις πρόσφατες των ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου “είναι φίλος μου”

Οταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, εάν τον βοήθησε η προσωπική σχέση που είχε αναπτύξει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την περίοδο που ήταν και οι δύό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε λέγοντας πως τον θεωρεί “φίλο”. 

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η προσωπική τους σχέση κάποια στιγμή θα τους βοηθήσει να προωθήσουν “σε πιο ήρεμα νερά και τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας”.

Στη συνέχεια επανέλαβε πως προϋποθέσεις για την έναρξη ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων είναι ο τερματισμός των προκλήσεων από την μεριά της Άγκυρας, λέγοντας πως η Αθήνα είναι έτοιμη για “ουσιαστικό διάλογο” στο πλαίσιο “διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία: Τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

Ερωτηθείς για το τι περιμένει μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την εκτίμησή του για την ομάδα συμβούλων και στελεχών του Αμερικανού νέου ηγέτη ιδιαίτερα στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

“Είναι άνθρωποι πολύ έμπειροι που η Ελλάδα θεωρεί φίλους. Οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν την περιοχή μας πολύ καλά, ξέρουν τα Βαλκάνια πολύ καλά, ξέρουν την Ελλάδα πολύ καλά, ξέρουν το πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεών πολύ καλά” είπε με νόημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα