ΑΘΗΝΑ
11:27
|
30.06.2024
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αυτήν την εβδομάδα από τη μέρα που φυλακίστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη μέρα που ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τέθηκε για πρώτη φορά υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωσή του εντείνεται, με τις ταυτότχρονες πιέσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την απονομή χάρης να αγγίζουν μια πρωτοφανή κορύφωση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το τελευταίο διάστημα ο Ασάνζ κρατείται στο Λονδίνο, στη φυλακή Μπέλμαρς και σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ θα δικαστεί για κατηγορίες που επισείουν ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων.

H απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοση του Ασάνζ αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου και τα τελευταία 24ωρα, τόσο η διεθνής Αμνηστία όσο και άλλοι φορείς κάνουν έκκληση στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απονομή χάρης. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, διασημότητες όπως η Πάμελα Άντερσον και ο Όλιβερ Στόουν, αλλά και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι και ο πάστορας Τζέικομπ Μπαρνς, τον παρακινούν να πράξει το σωστό και δίκαιο απέναντι στον ιδρυτή της Wikileaks.

Σημαντικός συντελεστής του κινήματος για την απονομή χάρης στον Ασάνζ είναι ο επιχειρηματίας Μπεν Κόεν, ιδρυτής της Ben & Jerry’s και υποστηρικτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Assange Defense. Σε χθεσινή του συνέντευξη (Τρίτη 15/12) χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Ασάνζ “ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου και του Λόγου” και ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τις εις βάρος του κατηγορίες.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Αυστραλός βουλευτής Τζορτζ Κρίστενσεν απευθύνθηκε δημοσίως στον Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας του “να ρίξει γροθιά στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ”, το οποίο “μισεί τον Ασάνζ” και να δώσει τη χάρη που θα του επιτρέψει “να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου”. Στο μήνυμά του, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι η απονομή χάρης στον Ασάνζ “είναι το σωστό”, η δικαιοσύνη που ζητούν εκατοντάδες φορείς και εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορείς να συμμετάσχεις κι εσύ στην καμπάνια για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ υπογράφοντας την αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Για διαρκής ενημέρωση σχετικά με τον Ασάνζ ακολούθησε το Free Julian Assange στo Facebook. Εδώ η ελληνική σελίδα Λευτεριά στο Julian Assange.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

«Σκιά ηγέτη»: Οι NYT καλούν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Νέα Καληδονία: Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω εκλογών

Europride Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνεται σήμερα με την παρέλαση Υπερηφάνειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα