ΑΘΗΝΑ
06:37
|
25.04.2024
Το ηχητικό αποκαλύπτει ότι ο Ασάνζ διώχθηκε άδικα από το "βαθύ κράτος" των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο Τραμπ να δώσει χάρη στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, νέο ηχητικό αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός πως είχε χαρακτηριστεί μέχρι και ως ξένος πράκτορας, ο Ασάνζ προσπάθησε να περιορίσει τη διάδοση καταστροφικών πληροφοριών για τις ΗΠΑ.


Λίγες μέρες αφότου ένας πρώην υπάλληλος των WikiLeaks κυκλοφόρησε τον κωδικό πρόσβασης σε πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2011, ο Ασάνζ προσπάθησε να επικοινωνήσει με την τότε υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Το τηλεφώνημα καταγράφηκε αρχικά στο ντοκιμαντέρ “Risk” του Showtime, αλλά το νέο ηχητικό που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκαλύπτει και τις δύο πλευρές της μοιραίας συνομιλίας.

Στο ηχητικό, που δημοσιεύτηκε από το Project Veritas την Τετάρτη, ο Ασάνζ φέρεται να μιλά στον δικηγόρο του υπουργείου Εξωτερικών, Κλιφ Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι αρχείο με διαβαθμισμένες πληροφορίες του υπουργείου “διαδόθηκε” στο Διαδίκτυο.


Στο συγκεκριμένο ηχητικό ο Ασάνζ, διαβεβαιώνει τον Τζόνσον ότι τα WikiLeaks δεν ήταν πίσω από την κυκλοφορία, κατηγορώντας έναν υπάλληλο για τη διαρροή.

Ο Ασάνζ εκφράζει την ανησυχία του για τους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ζητά από τον Τζόνσον να ειδοποιήσει “οποιοδήποτε άτομο πρέπει να έχει γνώση επί του θέματος”.

Ο Ασάνζ έφτασε στο σημείο να προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να αφαιρέσει κρυφά τα αρχεία από το ίντερνετ, προσφέροντας την βοήθεια του στον εντοπισμό τους.

Ο δημοσιογράφος του Guardian, Ντέιβιντ Λι απελευθέρωσε τελικά το υλικό, έναν μήνα μετά τη συνομιλία των Ασάνζ-Τζόνσον.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ανησυχώντας ότι η διώξή του για φερόμενη σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία θα αποτελούσε πρόσχημα για ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Εκείνο το διάστημα οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν το ρόλο του στην δημοσίευση εγγράφων που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τελικά κατηγορήθηκε για κατασκοπεία το 2019, ένα μήνα αφότου η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία προκειμένου να τον συλλάβει.

Ο Ασάνζ είχε ήδη εξοργίσει την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών με την απελευθέρωση των emails της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016 και κατηγορήθηκε αβάσιμα ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμ


Οι επικριτές των WikiLeaks υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η διαρροή και δημοσίευση των εγγράφων έθεταν σε κίνδυνο αξιωματούχους και στρατεύματα των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Ωστόσο, το τελευταίο ηχητικό μεταξύ του ιδρυτή των WikiLeaks και του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ ασκούν πιέσεις στον Ντόνανλντ Τραμπ να του δώσει χάρη, ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του, τονίζοντας ότι ο Ασάνζ διώχθηκε άδικα από το ίδιο “βαθύ κράτος” που έκανε ό,τι μπορούσε για να εκτροχιάσει και τον ίδιο τον Τραμπ από την προεδρία.

Η χάρη, υποστηρίζουν, θα αποτελούσε χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, στις υπηρεσίες πληροφοριών και στα μέσα ενημέρωσης που κατηγόρησαν τον ιδρυτή των Wikileaks για “παρέμβαση στις εκλογές” και τον Τραμπ για “ρωσική συμπαιγνία”, που φυσικά κανένα από τα δύο δεν έχει αποδειχθεί.

Ο Tζέιμς Ο’Κιφ του Project Veritas έγραψε την Τετάρτη ότι αυξάνεται η πολιτική πίεση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον Άσαντζ στο τέλος της πρώτης θητείας του και αυτό το ηχητικό στην ουσία επανεκκινεί τον τρόπο με τον οποίο είχε “απεικονιστεί” ο Ασάνζ.

Ο Ασάνζ κρατείται στο Λονδίνο, στη φυλακή Μπέλμαρς και σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ θα δικαστεί για κατηγορίες που επισείουν ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων.

H απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοση του Ασάνζ αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου και τα τελευταία 24ωρα, τόσο η διεθνής Αμνηστία όσο και άλλοι φορείς κάνουν έκκληση στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απονομή χάρης. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, διασημότητες όπως η Πάμελα Άντερσον και ο Όλιβερ Στόουν, αλλά και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι και ο πάστορας Τζέικομπ Μπαρνς, τον παρακινούν να πράξει το σωστό και δίκαιο απέναντι στον ιδρυτή της Wikileaks.

Σημειώνεται ότι πάνω από 3,040 άνθρωποι έχουν υπογράψει το αίτημα απόδοσης χάρης στον Ασάνζ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Μπορείς να συμμετάσχεις κι εσύ στην καμπάνια για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ υπογράφοντας την αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα