ΑΘΗΝΑ
20:27
|
26.04.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να αποσύρει ως προαπαιτούμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων την απομάκρυνση Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Bloomberg, η κυβέρνηση του νεοεκλεχθέντα προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αρνείται να μιλήσει με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον άνθρωπο που οι ΗΠΑ θεωρούσαν ως χθες νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και είναι πιθανόν να αποσύρει το αίτημα της απομάκρυνσης του Νικολάς Μαδούρο ως όρο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών αναμένεται να ακολουθήσει μια κάπως νέα προσέγγιση στη Βενεζουέλα, κράτος που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε ως μέρος μιας «τρόικας της τυραννίας» της Λατινικής Αμερικής και χτύπησε με αδυσώπητες κυρώσεις. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο Τζο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο Μαδούρο και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν θέτει την παραίτηση του τελευταίου ως προαπαιτούμενο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση από τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και άλλων παραχωρήσεων, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν βοήθεια από ξένους υποστηρικτές της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Κούβας.

Οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής μπορεί να φέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν όμως θεωρείται από αρκετούς απίθανο να είναι δραστική. Η Βενεζουέλα είχε τιμωρηθεί σκληρά υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, και ενώ ο Μπάιντεν λέγεται ότι επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει μόνο να «επαναρρυθμίσει» το αμερικανικό καθεστώς κυρώσεων, αποσύροντας ορισμένα από τα μέτρα, αλλά ενδεχομένως να επιβάλει περισσότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Έλιοτ Έιμπραχαμς, απεσταλμένος του Τραμπ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, πρότεινε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έπρεπε να εκτιμήσει τη προσέγγιση του Τραμπ γιατί ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον αύξησε σημαντικά τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα το 2017, μειώνοντας τα έσοδα της από τις εξαγωγές πετρελαίου και αποκόβοντάς την από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, υποστήριξε τον άγνωστο ως τότε Χουάν Γκουαϊδό, άγνωστο πρόσφατα διορισμένο επικεφαλής της εθνικής συνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Ο Γκουαϊδό ανακήρυξε τον εαυτό του «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, ισχυριζόμενος ότι η επανεκλογή του Μαδούρο ως αρχηγού του έθνους βασίζεται σε νοθεία.

Ωστόσο, οι πολλές προσπάθειες του Γκουαϊδό να καταλάβει την εξουσία, που περιλάμβαναν από διαδηλώσεις στους δρόμους, στρατιωτικό πραξικόπημα και την μίσθωση ομάδας μισθοφόρων με σκοπό την απαγωγή Μαδούρο, απέτυχαν όλες ντροπιαστικά.

Εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για ανικανότητα και καταγγελίες για διαφθορά σε ό,τι αφορά των κύκλο των συνεργατών του, ακόμη και βετεράνοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δηλώνουν τώρα επιφυλακτικοί με την περίπτωση Γκουαϊδό. Ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το αξίωμα του προέδρου, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε ανοιχτά τα ξένα έθνη αυτό το μήνα να μην τον εμπιστεύονται. Αυτή τη στάση φαίνεται να υιοθετεί η ομάδα του Μπάιντεν, η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, αρνήθηκε να λάβει κλήσεις από το Γκουάιδο τον Νοέμβριο.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν βαρύ αντίκτυπο στη Βενεζουέλα, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου προσφυγική δράση και καθιστώντας αδύνατο για την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα κοινωνικά προγράμματα που ξεκίνησαν επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο έπρεπε να παραιτηθεί από ορισμένες από τις πολιτικές του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, και να προσφέρει παραχωρήσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα σε μια φαινομενικά επιτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει λιγότερο ριζοσπαστικές φατρίες στην αντιπολίτευση.

Αφού ο Μπάιντεν εξασφάλισε τη θέση του στον Λευκό Οίκο, ο Μαδούρο είπε ότι παρά το «ναρκοπέδιο» που άφησε ο Τραμπ, ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με την επικείμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είχε πολλές ελπίδες για μεγάλες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του Ομπάμα στη Βενεζουέλα. Η προτεινόμενη επαναπροσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ, με επικήρυξη 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την κατηγορία της «ναρκο-τρομοκρατίας».

Πηγές: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα