ΑΘΗΝΑ
12:08
|
26.04.2024
To doodle της ημέρας από τη μηχανή αναζήτησης Google.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το doodle της μηχανής αναζήτησης καλωσορίζει το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο για πρώτη φορά συμπίπτει με την πιο κοντινή συνάντηση των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, αλλά και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Η “Μεγάλη Σύζευξη” ή το “χριστουγεννιάτικο φιλί” όπως πολλοί επιστήμονες αποκαλούν το εντυπωσιακό φαινόμενο λόγω της χρονικής του συγκυρίας, έχει να συμβεί από το 1623 και θα είναι για πρώτη φορά ορατό από τη Γη, σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν πέφτει πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ής Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21ή και την 22ά. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Στο βίντεο της NASA αποτυπώνεται η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι εμφανή.

Κρόνος και Δία πιο κοντά από ποτέ

Ο Κρόνος και ο Δίας, πρόκειται να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένα άστρο στον ουράνιο θόλο. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Κρόνος και Δίας πλησιάζουν κάποιες στιγμές πολύ ο ένας τον άλλον, αλλά από τη Γη το φαινόμενο γίνεται ορατό περίπου ανά 20 έτη. “Είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό να έχουμε τον Κρόνο και τον Δία τόσο κοντά και ορατούς”, δήλωσε στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) η αστρονόμος Έμιλι Ντράμπεκ-Μόντερ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

Η επόμενη ευθυγράμμιση των δύο γιγάντων του ηλιακού συστήματος τοποθετείται στο 2080. Ο καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Έξετερ του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάθιου Μπέιτ, έχει ήδη ανεβάσει το τηλεσκόπιό του στη στέγη του σπιτιού του. “Ακόμα κι ένα απλό σχετικά μικρό τηλεσκόπιο θα μπορεί κανείς να δει τον Κρόνο και τον Δία να γίνονται ένα άστρο”, σχολίασε ο Μάθιου Μπέιτ, ο οποίος θα μεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο από το κανάλι του στο YouTube.

Και «βροχή» Αρκτίδων

Παράλληλα, το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία “πεφταστέρια” του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Celebrities στα εστιατόρια

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα