ΑΘΗΝΑ
14:01
|
03.05.2024
Το “χριστουγεννιάτικο φιλί” των πλανητών θα είναι για πρώτη φορά ορατό από τη Γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ένα ουράνιο υπερθέαμα προετοιμάζονται οι αστρονόμοι αλλά και όλοι οι λάτρεις και ερασιτέχνες παρατηρητές του μεγαλείου του ηλιακού συστήματος καθώς δύο “γίγαντες”, ο Κρόνος και ο Δίας, πρόκειται να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένα άστρο στον ουράνιο θόλο.

Η “Μεγάλη Συζυγία” ή το “χριστουγεννιάτικο φιλί” όπως πολλοί επιστήμονες αποκαλούν το εντυπωσιακό φαινόμενο λόγω της χρονικής του συγκυρίας, έχει να συμβεί από το 1623 και θα είναι για πρώτη φορά ορατό από τη Γη, τη Δευτέρα στις 21 Δεκεμβρίου.

Στο μακρινό παρελθόν, ο κόσμος αντιμετώπιζε αυτές τις ευθυγραμμίσεις των πλανητών ως οιωνούς των μελλούμενων, από μεγάλες φωτιές, πλημμύρες μέχρι τη γέννηση του Χριστού ή το τέλος του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Μια συζυγία Δία και Κρόνου είχε συμβεί το έτος 7 π.Χ., ενώ πιθανή θεωρείται και η συζυγία Δία και Αφροδίτης το 2 έτος π.Χ., η οποία μάλιστα φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα λαμπερή προς την κατεύθυνση που βρίσκεται η Βηθλεέμ.

Κρόνος και Δίας πλησιάζουν κάποιες στιγμές πολύ ο ένας τον άλλον, αλλά από τη Γη το φαινόμενο γίνεται ορατό περίπου ανά 20 έτη. “Είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό να έχουμε τον Κρόνο και τον Δία τόσο κοντά και ορατούς”, δήλωσε στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) η αστρονόμος Έμιλι Ντράμπεκ-Μόντερ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

Η επόμενη ευθυγράμμιση των δύο γιγάντων του ηλιακού συστήματος τοποθετείται στο 2080.

Η μεγάλη συζυγία είχε συμβεί το 1623, 20 χρόνια πριν από τον θάνατο του “αιρετικού” Γαλιλαίου. Όμως οι αστρονόμοι του αστεροσκοπείου του Περθ υποστηρίζουν ότι εκείνη η συζυγία συνέβη πολύ κοντά στο Ήλιο, με αποτέλεσμα η λάμψη του μητρικού άστρου μας να εμποδίζει την παρατήρηση του φαινομένου από τη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, Πάτρικ Χάρτιγκαν, η τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν Δία και Κρόνο να… φιλιούνται ήταν στις 4 Μαρτίου 1226. Το φαινόμενο συμπίπτει φέτος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο. Και ως εκ τούτου η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου είναι η μικρότερη σε διάρκεια του χρόνου ενώ η νύχτα είναι η μεγαλύτερη του έτους.

Ο καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Έξετερ του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάθιου Μπέιτ, έχει ήδη ανεβάσει το τηλεσκόπιό του στη στέγη του σπιτιού του. “Ακόμα κι ένα απλό σχετικά μικρό τηλεσκόπιο θα μπορεί κανείς να δει τον Κρόνο και τον Δία να γίνονται ένα άστρο”, σχολίασε ο Μάθιου Μπέιτ, ο οποίος θα μεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο από το κανάλι του στο YouTube.

Tην καλύτερη θέα θα έχουν οι περιοχές κοντά στον Ισημερινό. Το “χριστουγεννιάτικο φιλί”  θα εμφανιστεί χαμηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό, περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου στις 21 Δεκεμβρίου και θα είναι ορατό για περίπου δύο ώρες. Για την καλύτερη θέαση και παρατήρηση του φαινόμενου ενδείκνυνται περιοχές μακριά από τα φώτα των πόλεων, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να είναι ο ουρανός καθαρός από νεφώσεις.  

Σε ετοιμότητα για τη “Μεγάλη Συζυγία” είναι και οι αστρολόγοι.

Πηγή: The Guardian



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα