ΑΘΗΝΑ
04:51
|
11.05.2024
Η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απεφάνθη από την έδρα του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο εναντίον της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη ευχάριστη είδηση της νέας χρονιάς θέλει τον Τζούλιαν Ασάνζ να μην εκδίδεται στις ΗΠΑ.

Η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απεφάνθη από την έδρα του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο εναντίον της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, για ιατρικούς λόγους, αναφέρει η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ, Κριστίν στον προσωπικό της λογαρισαμό στο Twitter, τονίζοντας ότι ο γιός της έχει ήδη τιμωρηθεί και υποφέρει αρκετά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς δίωξής του.

H δικαστής αποφάσισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαφυλάξει την υγεία του και να τον αποτρέψει από την αυτοκτονία.

Το τελευταίο διάστημα ο Ασάνζ βρισκόταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου και σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπίας αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων στην σκληρή φυλακή των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures).

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται ότι συνωμότησε για να “χακάρει” υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια να επιτρέψει τη διαρροή χιλιάδων αρχείων και διαβαθμισμένων εγγραφών στα οποία εκτίθενται εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία μόνο και μόνο επειδή ασκούσε ερευνητική δημοσιογραφία”, δήλωσε πρόσφατα ο Νιλς Μέλζερ, εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και κάτοχος της έδρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης, ο οποίος παρακολουθεί εδώ και χρόνια την υπόθεση Ασάνζ.

H Αμερικανική Κυβέρνηση θα ασκήση έφεση, αναφέρει η Κριστίν Ασάνζ στην ανάρτησή της και η υπόθεση θα καταλήξει πιθανότατα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Παρόλα αυτά η είδηση της μη έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks είναι η πρώτη αχτίδα φωτός στην πολύκροτη υπόθεση της πολυετούς και εκδικητικής καταδίωξής του από τις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα