ΑΘΗΝΑ
06:57
|
25.04.2024
Μετά το τέλος των δικαστικών περιπετειών του, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, διαβεβαίωσε πως ο δημοσιογράφος, εκδότης και δημιουργός του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είναι “ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του” μετά το τέλος των δικαστικών περιπετειών του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστραλίας ζητεί από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ και να αποσύρει το κατηγορητήριο περί κατασκοπείας σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks.  

Οι δηλώσεις Μόρισον έπονται της δικαστικής απόφασης στο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου, το οποίο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την έκδοση του Ασάνζ επικαλούμενο λόγους ψυχικής υγείας αλλά και τον κίνδυνο αυτοκτονίας του 49χρονου Αυστραλού στην περίπτωση εγκλεισμού του σε κάποιο αμερικανικό σωφρονιστικό ίδρυμα.  

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση. Ως εκ τούτου η δικαστική περιπέτεια του Ασάνζ ενδέχεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και να χρειαστεί να περάσουν έως και τρία χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

“Το δικαστικό σύστημα ακολουθεί τον δρόμο του κι εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Και όπως σε κάθε άλλο Αυστραλό, του έχει προσφερθεί στήριξη από το προξενείο και θα πρέπει, αν αποτύχει η έφεση, φυσικά να μπορεί να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπως κάθε άλλος Αυστραλός”, δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

Οι Άντριου Γουίλκι και Τζορτζ Κρίστενσεν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής “Φέρτε Πίσω τον Ασάνζ” που απαρτίζεται από 20 βουλευτές της Αυστραλίας απηύθυναν έκκληση προς την Ουάσινγκτον να σταματήσει τη δίωξη και το κυνήγι του Ασάνζ. “Είναι ένα επαίσχυντο κεφάλαιο της ιστορίας, το οποίο καταδεικνύει πως τόσο το Λονδίνο όσο και η Καμπέρα προτιμούν να υποτάσσονται στην Ουάσινγκτον από το να προστατεύουν έναν πολίτη της Αυστραλίας του οποίου η ενοχή δεν αποδείχθηκε ποτέ”, ανέφερε ο Άντριου Γουίλκι.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται ότι συνωμότησε για να “χακάρει” υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια να επιτρέψει τη διαρροή χιλιάδων αρχείων και διαβαθμισμένων εγγραφών στα οποία εκτίθενται εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στο μεταξύ το Μεξικό δηλώνει έτοιμο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ. Ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να απελευθερώσουν τον 49χρονο δημοσιογράφο ώστε “να μπει ένα τέλος στο μαρτύριό του”.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα