ΑΘΗΝΑ
07:01
|
20.04.2024
Από το Σάββατο τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην αφρικανική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ουγκάντας για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας τους. Τα εκλογικά τμήματα και οι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί, τοπική ώρα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Ο 38χρονος ποπ σταρ Μπόμπι Γουάιν διεκδικεί την προεδρία από έναν από τους ηγέτες της Αφρικής με τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία, τον 76χρονο Γιουέρι Μουσέβενι. Από την μια ο Μπόμπι Γουάιν, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι, υποστηρίζει ότι είναι ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς στην Ουγκάντα και από την άλλη ο βετεράνος Μουσέβενι δηλώνει εγγυητής της σταθερότητας.

Περιστατικά βίας, δεκάδες θάνατοι και συνεχείς συλλήψεις αμαύρωσαν την προεκλογική περίοδο στην αφρικανική χώρα. Χθες η κυβέρνηση της Ουγκάντας αποφάσισε να απενεργοποιήσει πλήρως πλήθος λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τη δημόσια συζήτηση πριν από τις εκλογές.

Η αστυνομίας της Ουγκάντας ανακοίνωσε ότι πλήθος αστυνομικών θα αναπτυχθούν ακόμα και σε στέγες σπιτιών της πρωτεύουσας Καμπάλα ενώ τεθωρακισμένα οχήματα θα περιπολούν στους δρόμους την ημέρα των εκλογών. Η Αστυνομία εξήγησε ότι ανάπτυξη αστυνομικών σε εμπορικά κέντρα και άλλα πολυώροφα κτίρια αποφασίστηκε μετά τις προτροπές ακτιβιστών της αντιπολίτευσης για διαμαρτυρίες πάνω σε στέγες τον Νοέμβριο. Διαμαρτυρίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Μπόμπι Γουάιν και στον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι διεκδικεί να ανανεώσει για την έκτη φορά την προεδρική του θητεία. Βρίσκεται στην εξουσία της χώρας της ανατολικής Αφρικής εδώ και 35 χρόνια.

Οι προεκλογικές εκδηλώσεις στην Καμπάλα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας είχαν απαγορευτεί με την κυβέρνηση να επικαλείται τον κίνδυνο διασποράς της νόσου Covid-19. Ωστόσο, η αντιπολίτευση τονίζει ότι αυτό έγινε γιατί η δημοτικότητά της είναι μεγάλη σε αυτές τις περιοχές.

Παρατηρητές από την Αφρική και όχι από τις ΗΠΑ

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους εκλογικούς τους παρατηρητές από την Ουγκάντα καθώς η κυβέρνηση απέρριψε αιτήσεις τους για διαπιστεύσεις. Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγκάντα, Νάταλι Μπράουν, ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι χωρίς των παρουσία εκλογικών παρατηρητών οι βουλευτικές και προεδρικές χώρα στερούνται “εγκυρότητας, διαφάνειας και αξιοπιστίας”.

Η κυβέρνηση απέρριψε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση του Μουσέβενι εξήγησε ότι θα υπάρχουν παρατηρητές από την Αφρικανική Ένωση και την Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα