ΑΘΗΝΑ
04:36
|
27.04.2024
Η Λευκορωσία θα παραγγείλει S-400 από την Ρωσία, κινδυνεύοντας να εξοργίσει τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για να αποκτήσει ένα από τα πιο εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα στον κόσμο.

Ο Ογκόρ Γκόλουμπ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίζουμε τις εργασίες προ-συμβάσεων για να εξοπλίσουμε τις πυραυλικές μας μονάδες που χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα συστήματα S-300 με το νέο S-400», τον πιο σύγχρονο διάδοχό του. Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια [με τη Ρωσία] για την προμήθεια πολυλειτουργικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις των αντιαεροπορικών ταγμάτων την ίδια ημέρα, το Μινσκ δήλωσε ότι «η εξασφάλιση νέων και εκσυγχρονισμένων όπλων και ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού… στον αγώνα κατά των όπλων ακριβείας και των οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αποτελεί προτεραιότητα, εξετάζοντας την εμπειρία των σύγχρονων συγκρούσεων στην περιοχή. “

Μεταξύ της λίστας του υλικού που πρόκειται να ληφθεί από τη Λευκορωσία, το S-400 είναι πιθανό να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση. Αν και το Μινσκ εξέφρασε τις προθέσεις του να αναβαθμίσει τα συστήματά του τον Αύγουστο του περασμένου έτους, υπήρχαν μόνο εικασίες ότι ο εκτοξευτής που φορτώνεται πάνω σε φορτηγό ήταν στη λίστα επιθυμιών του. Έχοντας περιγραφεί από διεθνείς αναλυτές ως «αναμφισβήτητα το καλύτερο στρατηγικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος που λειτουργεί σήμερα», ο ρωσικής κατασκευαστής εκτοξευτής έχει δεχθεί επιθετική πίεση εναντίον του από τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι το S-400 θέτει μια νέα πρόκληση για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της κορωνίδας Lockheed Martin F-35. «Δεν μπορεί να χειριστεί κανείς ένα F-35 κοντά σε ένα S-400», δήλωσε ο στρατηγός Τοντ Βόλτερς της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι ο εκτοξευτής θα «επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του F-35». Παρότι αυτό έχει παρουσιαστεί ως ένα υπαρξιακό πρόβλημα, τα ισραηλινά F-35 έχουν πετάξει κοντά σε ρωσικά S-400 που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία χωρίς συμβάν.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο κυρώσεων ως απάντηση σε μια συμφωνία που μεσολάβησε μεταξύ του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια του συστήματος από την Άγκυρα. «Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτερα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως το S-400 είναι απαράδεκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η κατοχή του πρωταρχικά αμυντικού εκτοξευτή από αυτήν θεωρήθηκε απειλή τόσο για την αμερικανική αεροπορική υπεροχή όσο και για το εμπόριο όπλων των ΗΠΑ. «Τους προσφέραμε επίσης επανειλημμένα στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών με τρόπο που δεν προκαλεί κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφερ Φορντ, βοηθός γραμματέας διεθνούς ασφάλειας των ΗΠΑ. «Δυστυχώς, η Τουρκία απέρριψε κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια τώρα».

Παρά την απειλή κυρώσεων, περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εθνών που διαφορετικά αγοράζουν μεγάλο όγκο υλικού από τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η Λευκορωσία, που αρχικά δεν ήταν στη λίστα εκείνων που έκαναν παραγγελίες για το αντιαεροπορικό όπλο, γνωρίζει από κυρώσεις. Από τον Αύγουστο, όταν ο βετεράνος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο κήρυξε νίκη στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η αντιπολίτευση και πολλοί διεθνείς παρατηρητές λένε ότι υπήρξε νοθεία υπέρ του, η χώρα αντιμετώπισε μαζικές αστικές διαμαρτυρίες. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν νέες εκλογές και δέχτηκαν σκληρή καταστολή από τις αρχές. Όπως και η ΕΕ, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Λουκασένκο που πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνοι για εκλογική απάτη ή την επακόλουθη βία.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα