ΑΘΗΝΑ
11:03
|
24.04.2024
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την πυρηνική δραστηριότηρτα της Τεχεράνης, ο Ιρανός ομόλογός του απάντησε πως πρόκειται για "παράλογες ανοησίες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε την Κυριακή τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικών όπλων, χαρακτηρίζοντάς τον ως “παράλογη ανοησία”.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξή του στην Journal du Dimanche που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, δήλωσε ότι το Ιράν αυξάνει την ικανότητα των πυρηνικών όπλων του και είναι επείγον να επιστρέψει η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Ιρανός ομόλογός του, με ανάρτησή του στο twitter του υπενθύμισε πως εκείνος ξεκίνησε την καριέρα του ως υπουργός με τις πωλήσεις όπλων σε Σαουδάραβες εγκληματίες πολέμου και τον παρότρυνε να αποφεύγει τις “παράλογες ανοησίες” για το Ιράν. Αναφερόμενος στην προηγούμενη θέση του Λε Ντριάν  ως υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, επεσήμανε επίσης ότι η Γαλλία αποσταθεροποιεί την περιοχή του Ιράν και ζήτησε να σταματήσει να προστατεύει τους εγκληματίες που σκοτώνουν τους επικριτές τους και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα όπλα της για να σφάζονται παιδιά στην Υεμένη.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται πως προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, απέρριψε την δήλωση τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που προειδοποίησαν το Σάββατο (16/1) πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για καύσιμα με βάση το μέταλλο για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα, τονιζοντας παράλληλα ότι η παραβίαση του πυρηνικού συμφώνου θα έχει σοβαρές στρατιωτικές επιπτώσεις.

Ο Ζαρίφ επέκρινε τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία – που παραμένουν στη συμφωνία με την Κίνα και τη Ρωσία – για την αποτυχία τους να επιβάλουν τη συμφωνία το 2018, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε και επέβαλε εκ νέου σκληρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Με ακόμη ένα tweet, ο Ζαρίφ τόνισε πως το εν λόγω σύμφωνο είναι ενεργό χάρη στο Ιράν και όχι στις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν εάν το Ιράν συμμορφωθεί αυστηρά με τη συμφωνία, ωστόσο το ίδιο το Ιράν έχει απαιτήσει να αρθούν πρώτα οι κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα