ΑΘΗΝΑ
11:24
|
26.04.2024
“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε την ενέργεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στο αεροδρόμιο της Μόσχας το απόγευμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου προκάλεσε αντιδράσεις στη Δύση και επαναφέρει στο προσκήνιο την επιβολή κυρώσεων, ιδίως σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας “Nord Stream 2”.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας προχώρησε στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι βάσει “κακόβουλων παραβιάσεων” των δύο ανασταλτικών ποινών που του έχουν επιβληθεί. Ο αντιπολιτευόμενος στον Πούτιν μπλόγκερ κινδυνεύει με φυλάκιση 3,5 ετών.

Άμεση ήταν η αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ρώσου. “Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του”, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου καταδίκασαν τη σύλληψη και ζήτησαν την απελευθέρωσή του. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. “Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι”, τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και “άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές”. “Απαράδεκτη”, χαρακτήρισε την ενέργεια των ρωσικών αρχών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωση” του Ναβάλνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύθηκε στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα “Νοβιτσόκ”, για την οποία κατηγορήθηκαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Ναβάλνι η επίθεση εναντίον του ήταν έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών  (FSB), έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία δηλώνει ότι παγίδευσε έναν από τους ρώσους πράκτορες που τον παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Εκείνος, θεωρώντας ότι μιλάει με ανώτερό του, ομολογεί ολόκληρη την υπόθεση της επίθεσης κατά του Ναβάλνι, Ο ίδιος ο Ναβάλνι λέει ότι όλα ενορχηστρώθηκαν κατόπιν απευθείας εντολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες Ναβάλνι, οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί από κάποια ανεξάρτητη Αρχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα