ΑΘΗΝΑ
19:29
|
19.04.2024
Παραμένει το “μπλόκο” στα social media – Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί να ελεγχθούν οι καταγγελίες για “νοθεία”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιουέρι Μουσέβενι επανεξελέγη για έκτη φορά πρόεδρος της Ουγκάντας, παρατείνοντας την 35ετή θητεία του, και μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες ίντερνετ, τις οποίες ο ίδιος μπλόκαρε για πέντε ολόκληρες ημέρες. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Καμπάλα μετέδωσε ότι η πρόσβαση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει μπλοκαρισμένη.

Το ίντερνετ κόπηκε στην Ουγκάντα την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα εκλογικά κέντρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας της ανατολικής Αφρικής.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε τη διενέργεια “ανεξάρτητης, αξιόπιστης και αμερόληπτης” έρευνας γύρω από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της Ουγκάντας για “νοθεία και παρατυπίες” στην εκλογική διαδικασία. Αμφιβολίες εκτός από τις ΗΠΑ για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος εξέφρασε επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βασικός αντίπαλος του Μουσέβενι, Μπόμπι Γουάιν, δήλωσε ότι διαθέτει αποδείξεις πως οι εκλογές ήταν στημένες, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσει όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση στο ίντερνετ. “Ξέρω πως όποιες κι αν είναι οι προθέσεις τους, είναι επικίνδυνες για τη ζωή μου. Γι’ αυτό και σκέφτηκα πως είναι σημαντικό να το μάθει ο κόσμος”, δήλωσε ο πρώην ποπ σταρ, νυν προεδρικός υποψήφιος, Μπόμπι Γουάιν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατήγγειλε μιλώντας στο BBC ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν περικυκλώσει το σπίτι του και δεν του επιτρέπουν να βγει έξω από αυτό. Κατήγγειλε επίσης ότι ο στρατός εισέβαλε στα γραφεία του κόμματός του για να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία για τη νοθεία του Μουσέβενι. Από την πλευρά του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν οι “πιο καθαρές” εκλογές στην ιστορία της Ουγκάντας.

Η προεκλογική περίοδος αμαυρώθηκε από αιματηρές συγκρούσεις, φυλακίσεις και θανάτους στελεχών της αντιπολίτευσης.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα