Δυτικό μέτωπο κατά της καταδίκης του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών για την υπόθεση Yves Rocher, συντάσσεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ με τσουνάμι δηλώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ουάσινγκτον.
Η Ουάσινγκτον μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν καλεί τη Μόσχα να απελευθερώσει “αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις” τον πάλαι ποτέ εθνικιστή Αλεξέι Ναβάλνι, απειλώντας ότι η “η Ρωσία θα λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της”, ενώ λίγο αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κάνει σαφές ότι δεν “αποδέχεται την καταδίκη” του ακτιβιστή κάνοντας έκκληση για “άμεση απελευθέρωσή” του.
“Επαναλαμβάνω την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί” τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας ότι “οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις”.
Από το Βερολίνο, η Άγγελα Μέρκελ συνυπογράφει τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας που χαρακτήρισε “πλήγμᨔ στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι, ισχυριζόμενη ότι η καταδίκη του είναι παράνομη και καλεί τη Μόσχα να τον “απελευθερώσει αμέσως”.
“Η ετυμηγορία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι απέχει πολύ από πρότυπα κανόνων δικαίου. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως”, ανέφερε σε tweet η Μέρκελ, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπό της.
“Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει”, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η Βρετανία αλλά και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών της Δύσης, ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση Ναβάλνι.
Η Δύση δεν χρειάζεται δεδομένα, εφευρίσκει προσχήματα
“Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους” απάντησε το Κρεμλίνο, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό.
Αργότερα την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την επιβολή πιθανών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία μετά την καταδικαστική απόφαση του μπλόγκερ, ξεκαθάρισε ότι τα δυτικά έθνη δεν χρειάζονται βάσιμες αποδείξεις για να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς ” ένα πρόσχημα μπορεί εύκολα να εφευρεθεί”.
“Ένα πρόσχημα μπορεί εύκολα να εφευρεθεί. Δεν χρειάζονται γεγονότα, ούτε δεδομένα. Εάν δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι [για κυρώσεις], μπορούν εύκολα να εφεύρουν ένα πρόσχημα”, δήλωσε στο κανάλι Solovyov Live στο YouTube.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι χθες έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έχει καταγράψει σε βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πηγή: Tass