ΑΘΗΝΑ
14:15
|
26.04.2024
Η νομική ομάδα υπεράσπισης του Αλεξέι Ναβάλνι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου Simonovsky.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νομική ομάδα υπεράσπισης του Αλεξέι Ναβάλνι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου Simonovsky για φυλάκιση 3,5 ετών για την υπόθεση Yves Rocher, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που όριζε την έκτιση της ποινής με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνοδεύτηκε από διευκρίνηση από τον πραγματικό χρόνο κράτησης, ο οποίος υπολογίζεται σε  2 χρόνια και 8 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που ο Ναβάλνι έχει ήδη περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκλεισθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο ιστότοπος OVD-info ανακοίνωσε ότι σήμερα συνελήφθησαν έξω και πέριξ του δικαστηρίου περισσότερα από 300 άτομα.

Η υπόθεση Yves Rocher 

Η υπόθεση Yves Rocher, περί «απάτης», για την οποία κατηγορούνται ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του, Όλεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher) Μπρούνο Λεπρού. Με βάση την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη εταιρεία, επιβάλλοντας τους την δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.

Στο δικαστήριο που έγινε το 2014 οι εκπρόσωποι της Yves Rocher Vostok υποστήριξαν τους αδερφούς Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο είχε τηρηθεί στο ακέραιο και η εταιρεία δεν υπέστη καμία ζημία. Ο Λεπρού που είχε προσφύγει κατά των Ναβάλνι, δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο και εν συνεχεία απολύθηκε από την Yves Rocher.

Παρόλα αυτά δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και περίοδο παραγραφής τα 5 χρόνια, η οποία όμως το 2017 παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Έτσι η περίοδος παραγραφής έληξε στις 29 Δεκεμβρίου. Για τον αδερφό του Όλεγκ αποφασίσθηκε να εκτίσει κανονικά την ποινή που του επιβλήθηκε.

Τον Οκτώβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη για την υπόθεση Yves Rocher είχε πολιτική σκοπιμότητα, ήταν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη και υποχρέωνε την Ρωσία να καταβάλλει στους αδελφούς Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 76.000 ευρώ και 460.000 ρουβλίων.

Το 2019 το ΕΔΑΔ έλαβε μία ακόμη απόφαση μετά από προσφυγή του Ναβάλνι, θεωρώντας μη σύννομο τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών το 2014.

Αντιπαράθεση Κρεμλίνου με Ουάσιγνκτον και Βρυξέλλες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».

«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.

Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Την ίδια στιγμή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ναβάλνι και αναμένεται να θέσει ζήτημα απελευθέρωσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως το θέμα «είναι αυστηρά εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας» και διευκρίνισε πως «η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχτεί μαθήματα από ξένες κυβερνήσεις».

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τον 44χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή πράκτορα των ΗΠΑ και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του οποίου ηγείται δάκτυλο ξένων συμφερόντων.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας κατέγραψε το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πηγές: NPR, TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα