ΑΘΗΝΑ
02:39
|
16.07.2024
Η "συμφωνία-ομπρέλα" αναμένεται πως θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς Άμυνας, ασφάλειας, τουρισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου, πολιτισμού και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία “στρατηγική εταιρική” σχέση που θα καλύπτει το σύνολο των τομέων συνεργασίας και θα αποτελέσει την αφετηρία των νέων διμερών σχέσεων στην μετά Βrexit εποχή φαίνεται πως μελετούν τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας και Ελλάδας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το σχέδιο για συμφωνία στρατηγικής σχέσης που θα λειτουργεί, τους επόμενους μήνες, υπό τον συντονισμό των αμφοτέρων υπουργείων Εξωτερικών, τροφοδοτεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Ντομινίκ Ράαμπ στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα.

Η “συμφωνία-ομπρέλα” αναμένεται πως θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς Άμυνας, ασφάλειας, τουρισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου, πολιτισμού και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τι υποστηρίζει το Λονδίνο για το Κυπριακό

Κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ο Ντόμινικ Ράαμπ τόνισε πως το Λονδίνο υποστηρίζει επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κατά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία – όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές – υπάρχει χώρος για “εξειδίκευση”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώνει πως θα υποστηρίξει λύση στην οποία θα συμφωνήσουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις.

Η βασική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ότι θέματα διακυβέρνησης του νησιού αφορούν μόνον τις δύο κοινότητες θεωρώντας “παρωχημένο” το καθεστώς των εγγυήσεων. Στο πλαίσιο επιδίωξης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή το Λονδίνο φέρεται να “επιθυμεί λύση” του Κυπριακού και να εκφράζει “αισιοδοξία” για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς που αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο,αποτελεί ζητούμενο αν αυτή η συνάντηση θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών και αν η νέα αφετηρία θα έχει αναφορά το πλαίσιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΔΑΚΕ προς Μενδώνη: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που φέρει υπογραφή κατηγορούμενης στο κύκλωμα εκβιαστών

Η -διορισμένη από την υπουργό- πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ελέγχου των εισόδων στην Ακρόπολη, βρίσκεται προφυλακισμένη, για την υπόθεση εκβιασμών.
ΣΥΝΑΦΗ

Να ποιον διάλεξε για υποψήφιο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Τραμπ

Η Γάζα στο επίκεντρο συνάντησης Μπλίνκεν με Χανέγκμπι και Ντέρμερ

Πυρά ΚΚΕ σε Γεραπετρίτη για την Εξωτερική Πολιτική

Τα 5 ερωτήματα του BBC για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα