ΑΘΗΝΑ
03:19
|
26.04.2024
Οι πρώτες δόσεις εμβολίου θα παραδοθούν στο Μαυροβούνιο την επόμενη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του Μαυροβουνίου ενέκριναν την Πέμπτη (11/02), την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της νόσου COVID-19, ανέφερε η εφημερίδα Vijesti.

“Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, το Ινστιτούτο Φαρμάκων εξέδωσε άδεια για την αγορά/εισαγωγή του εμβολίου Sputnik V”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πρώτες δόσεις εμβολίου θα παραδοθούν στο Μαυροβούνιο την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, δεν έχει αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός στο Μαυροβούνιο λόγω της έλλειψης εμβολίων. Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 67.441 μολύνσεις της νόσου COVID-19 και 869 θάνατοι.

Το Sputnik V έγινε το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του Covid-19 στον κόσμο τον Αύγουστο του 2020, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση παρά τα λαμπερά αποτελέσματα των δοκιμών και των μελετών που ακολούθησαν.

Το Sputnik V μπορεί να αποθηκεύεται αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών Κελσίου, σε αντίθεση με τους -70 βαθμούς που απαιτείται για τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech.

Επιπρόσθετα η τιμή του είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνα των ανταγωνιστών και έτσι το εμβόλιο θεωρείται δυνατός παίκτης στην παγκόσμια αγορά των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι μια πρόσφατη μελέτη από ομότιμους καθηγητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο “Ν. Γκαμαλέγια”, έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα, με βάση τα προσωρινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης.

Το εμβόλιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε πλατφόρμα ανθρώπινου αδενοϊού, καταχωρίστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση στις 11 Αυγούστου και πάνω από 20 χώρες έχουν ήδη εγκρίνει το Sputnik V για χρήση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε πριν μία περίπου ώρα στο λογαριασμό του Twitter του φορέα, o Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες γίνεται η 26η χώρα και η πρώτη χώρα στην Καραϊβική που εγκρίνoυν το εμβόλιο SputnikV.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα