ΑΘΗΝΑ
06:12
|
20.04.2024
Η ρωσική εισαγγελία ζήτησε την επιβολή προστίμου ύψους 950.000 ρουβλίων (10.600 ευρώ) για δυσφήμηση στον Αλεξέι Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική εισαγγελία ζήτησε την επιβολή προστίμου ύψους 950.000 ρουβλίων (10.600 ευρώ) για δυσφήμηση στον Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία από τις πολλαπλές δικαστικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Ρώσος μπλόγκερ.

Καθώς ο Αλεξέι Ναβάλνι τελούσε υπό ποινή φυλάκισης με αναστολή την στιγμή των γεγονότων, η εισαγγελία προτείνει και την υποχρέωση εκτίσεως της ποινής αυτής. Αλλο δικαστήριο έχει ήδη μετατρέψει, στις 2 Φεβρουαρίου, την εξ αναστολής ποινή σε φυλάκιση 3,5 ετών.

Το Σάββατο, δικαστήριο της Μόσχας θα εκδώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της κατηγορίας για δυσφήμηση, ενώ άλλο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση τι Ναβάλνι κατά της μετατροπής της αναστολής της ποινής του.

Κατά τον Αλεξέι Ναβάλνι το Κρεμλίνο επιδιώκει να τον φιμώσει εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Στην σημερινή υπόθεση, ο Ναβάλνι κατηγορείται για δυσφήμηση βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Θέλετε να με τουφεκίσετε;”, είπε ο Αλεξέι Ναβάλνι απευθυνόμενος στον εισαγγελέα την ώρα που αυτός ολοκλήρωνε την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορείται για “δυσφημιστικές και υβριστικές δηλώσεις” κατά βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος συμμετείχε σε βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

Ο Ναβάλνι χαρακτήρισε όσους εμφανίσθηκαν σε αυτό το βίντεο “ντροπή του Έθνους” και “προδότες”.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την υπόθεση της δυσφήμησης το Σάββατο, ενώ την ίδια ημέρα εκδικάζεται η έφεση του Ναβάλνι κατά της επιβολής της ποινής φυλάκισής του, η οποία αφορά την παραβίαση της αναστολής του στην καταδίκη του για υπόθεση φορολογικής απάτης το 2014.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι επισημαίνει ότι δεν τήρησε τους όρους της αναστολής της ποινής με την εμφάνισή του στις αρχές διότι βρισκόταν στην Γερμανία, αναρρώνοντας.

Η δικηγόρος του κατήγγειλε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο δικαστικών συνεδριάσεων, που δυσχεραίνει το έργο της υπεράσπισης.

Πέραν αυτών των δικών, ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιμετωπίζει και δίωξη για αισχροκέρδεια, στην οποία απειλείται με δεκαετή ποινή φυλάκισης.

Η ρωσική δικαιοσύνη πρέπει επίσης να εξετάσει την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της απόφασης για καταβολή αποζημίωσης 3,3 εκατομμυρίων ρουβλίων (37.000 ευρώ) σε μία αγροδιατροφική εταιρεία, την οποία έχει κατηγορήσει για διαφθορά.

Σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως οι συγκεντρώσεις υποστήριξης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι είναι υποκινούμενες από αντιπάλους της Ρωσίας, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις επιπτώσεις της πανδημίας και την γενικευμένη απογοήτευση για την πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, λόγω του Covid-19, και να ενθαρρύνουν τις συγκεντρώσεις. 

Προσέθεσε ότι είναι φυσιολογικό οι αρχές να κατηγορούνται για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα, όμως οι αντίπαλοι της Μόσχας επιχειρούν να να εκμεταλλευτούν αυτην την κατάσταση για να προκαλέσουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Υποστήριξε επίσης ότι “φιλόδοξοι, πεινασμένοι για δύναμη” άνθρωποι, όπως ο Ναβάλι κατευθύνονται από ξένες δυνάμεις για να υπονομεύσουν τη Ρωσία, καθώς ενοχλούνται από τις επιτυχίες της.

Υπενθυμίζεται πως το Κρερμλίνο έχει τονίσει στο παρελθόν ότι είναι καιρός η ομάδα του Ναβάλνι ( Λέονιντ Βολκόφ και Βλαντίμιρ Ασούρκοφ) να σταματήσει να θεωρείται ως “αντιπολίτευση”, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να υπογραμμίζει ότι περιγράφονται καλύτερα ως πράκτορες του ΝΑΤΟ απ’ ότι συμβατικές πολιτικές προσωπικότητες.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έχει καταγράψει σε βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι, Βλαντίμιρ Ασούρκοφ, να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα