ΑΘΗΝΑ
07:08
|
26.04.2024
Το σχέδιο της Αιγύπτου για αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-35 εξηγεί την "ανησυχία" των ΗΠΑ για τα "ανθρώπινα δικαιώματα"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι πρέπει να άφησε μία “στυφή” γεύση στον δεύτερο καθώς δημιούργησε στον αέρα μία έμμεση πλην σαφή πίεση με μοχλό ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν συχνά οι ΗΠΑ υποκριτικά όταν θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντα αμερικανικών εταιριών: τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να τόνισε απόψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει “κεντρικό ρόλο” στη διαμόρφωση των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο, η απειλή είχε σε ένα βαθμό αποδυναμωθεί όταν λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν παρά τις διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο είχε εγκρίνει την πώληση δεκάδων πυραύλων και άλλων πυρομαχικών αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι έκανε όμως τον Μπλίνκεν να ξαναθυμηθεί τα “ανθρώπινα δικαιώματα” στην Αίγυπτο;

Το μυστήριο λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα όταν στη διάρκεια της συνδιάλλεξης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς την αιτία για τις πιέσεις στο Κάιρο με μοχλό τα “ανθρώπινα δικαιώματα”: Τα σχέδια του Καίρου για την πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35!

Μιλώντας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ο Μπλίνκεν απόψε τόνισε πως οι ΗΠΑ “παρακολουθούν στενά” τα σχέδια της Αιγύπτου (από το 2019) να αγοράσει ρωσικά μαχητικά νέας γενιάς Su-35. Αμέσως μετά ο Αμερικανός υπουργός ξαναθυμήθηκε τις “ανησυχίες” για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνοντας παράλληλα τη “δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Αιγύπτου” και το ρόλο που έχει παίξει στην “αντιτρομοκρατική συνεργασία στην Χερσόνησο του Σινά” που μαστίζεται από τη δράση τζιχαντιστών (μετά την αποσταθεροποιητική επίθεση των ΗΠΑ το 2011 στη Λιβύη…).

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠA θα συνεχίσουν την αντιτρομοκρατική “υποστήριξη”, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ είναι απόα τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας (από την οποία βεβαίως επωφελούνται οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες).

O Σίσι και ο στρατηγός Μακένζι

Τη Δευτέρα, πάντως, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι συναντήθηκε με τον Αμερικανό στρατηγό Φρανκ Μακένζι (επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή), ακούγοντας τον τελευταίο να εκφράζει την “δέσμευση” της Ουάσιγκτον στη διμερή συνεργασία.

US CENTCOM commander visits Cairo, meets Sisi, Defense min. - EgyptToday

Επιπροσθέτως η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο αναφερόμενη στη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον Αμερικανό στρατηγό εξήγησε πως συζήτησαν “κοινές ανησυχίες ασφαλείας” και συμφώνησαν στην “στρατηγική φύση της αμυντικής συνεργασίας”.

Ο στρατηγός Μακένζι μάλιστα είχε δηλώσει πως η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Αιγύπτου έχει αποδείξει αντοχή στο χρόνο και θα συνεχίσει “για το καλό των σπουδαίων χωρών μας”.

Αρκεί βεβαίως το Κάιρο να μην αγοράσει ρωσικά Su-35, γιατί τότε…”θα ξυπνήσουν” εκ νέου οι “ευαισθησίες” των ΗΠΑ για τα…”ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα