ΑΘΗΝΑ
08:56
|
23.04.2024
Δεκάδες ένοπλοι εισέβαλαν στους κοιτώνες ενός σχολείου θηλέων στη βορειοδυτική Νιγηρία απάγοντας περισσότερα από 300 κορίτσια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες ένοπλοι εισέβαλαν την περασμένη νύκτα στους κοιτώνες ενός σχολείου θηλέων στη βορειοδυτική Νιγηρία και απήγαγαν μεγάλο αριθμό μαθητριών, έγινε σήμερα γνωστό από τοπικές πηγές.

“Εξακολουθούν να αγνοούνται περισσότερα από 300 κορίτσια”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο καθηγητής του σχολείου της Ζανγκέμπε, στην πολιτεία Ζαμφάρα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

“Είμαι καθ’ οδόν για τη Ζανγκέμπε”, δήλωσε από την πλευρά του ο Σάντι Καουάγε, πατέρας δύο κοριτσιών που απήχθησαν. “Μου τηλεφώνησαν για να με πληροφορήσουν ότι συμμορίτες απήγαγαν μαθήτριες”, πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια νέα μαζική απαγωγή για λύτρα σ’ αυτή την περιοχή, όπου ένοπλες ομάδες τρομοκρατούν τον πληθυσμό, κλέβουν ζώα και λεηλατούν τα χωριά.

Κίνητρο των συμμοριών είναι το κέρδος, ωστόσο, ορισμένες δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Αυτές οι συμμορίες κρύβονται συχνά μέσα σε καταυλισμούς στο δάσος του Ρούγκου που εκτείνεται σε τέσσερις πολιτείες στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία. Πρόκειται για τις πολιτείες Κατσίνα, Ζαμφάρα, Καντούνα και Νίγηρας.

Την περασμένη εβδομάδα, 42 παιδιά απήχθησαν στην πολιτεία του Νίγηρα, στην κεντροδυτική Νιγηρία, και περισσότερα από 300 αγόρια απήχθησαν πριν μία εβδομάδα από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Καγκάρα του Νίγηρα.

Υπενθυμίζεται πως στο βόρειο τμήμα της χώρας δραστηριοποιείται η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων, δολοφονιών και απαγωγών με χαρακτηριστικότερη εκείνη τη απαγωγής 270 κοριτσιών το 2014 αλλά και την πιο πρόσφατη απαγωγή τον Δεκέμβριο του 2020, 300 και πλέον αγοριών από οικοτροφείο στην πολιτεία Κατσίνα.

Τα αγόρια ελευθερώθηκαν μετά από μια εβδομάδα μετακίνησης στο δάσος. Η Μπόκο Χαράμ ανέφερε ότι απήγαγε τα αγόρια για να “αποθαρρύνει τις μη ισλαμικές πρακτικές της δυτικής εκπαίδευσης”.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας μαίνεται από το 2009 κι έχει επεκταθεί σε γειτονικά κράτη, όπως το Καμερούν, τον Νίγηρα και το Τσαντ. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως στη Νιγηρία, ενώ 3 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: daily mail, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα