ΑΘΗΝΑ
02:40
|
19.04.2024
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την έκρηξη στο MV Helios Ray.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ιράν ευθύνεται για την έκρηξη του ισραηλινού πλοίου MV Helios Ray στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα.

“Απορρίπτουμε σθεναρά την κατηγορία αυτή (…) η ασφάλεια του Κόλπου είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν”, τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την έκρηξη στο MV Helios Ray, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη δημοσια τηλεόραση, ότι η Τεχεράνη είναι “ο μεγαλύτερος εχθρός” του Ισραήλ.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν πρώτες σε άρση των κυρώσεων προκειμένου να υπάρξουν συνομιλίες για να περισωθεί η συμφωνία του 2015 για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), μετά τη μονομερή απόφαση του αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτή.

“Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρέπει να μεταβάλλει την πολιτική μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη (…) Αν θέλει συνομιλίες με το Ιράν, πρέπει να άρει πρώτα τις κυρώσεις”, τόνισε.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), παρότι σταδιακά καταπατά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, εν είδει αντιποίνων για τη συνέχιση της επιβολής συντριπτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων.

Ακόμη, ο Ιρανός εκπρόσωπος διατράνωσε πως η δήλωση του Νετανιάχου ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου είναι ανυπόστατη και χαρακτήρισε τη διαβεβαίωσή του πως δεν θα της επιτρέψει να προχωρήσει προοριζόμενη για εσωτερική κατανάλωση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παρατηρητές εικάζουν ότι η τελευταία επίθεση με πυραύλους του Ισραήλ στη Συρία πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το περιστατικό που αφορούσε το MV “Helios Ray”.

Η νέα επίθεση του Ισραήλ έρχεται τρεις μέρες μετά την πρώτη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφος της ανατολικής Συρίας, υπό την προεδρία Μπάιντεν. Η επίθεση κατέστρεψε αρκετές εγκαταστάσεις στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, τις οποίες το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται από ιρακινές πολιτοφυλακές -συμπεριλαμβανομένων των Καταΐμπ Χεζμπολάχ και Kait’ib Sayyid al Shuhad- χρακτηρίζοντας την επίθεση ως αμυντική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα