ΑΘΗΝΑ
09:50
|
20.04.2024
Το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε βίντεο που καταγράφει μπαράζ ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιράκ, μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει μπαράζ ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιράκ, οι οποίες αποτελούσαν απάντηση στη δολοφονία του στρατηγού του Ιράν και επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί.


Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ προώθησε το αποχαρακτηρισμένο βίντεο στο CBS για να προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκπομπής “60 Minutes” το Σαββατοκύριακο, στο οποίο καταγράφονται έξι πύραυλοι Qiam 1 να κατευθύνονται στην αεροπορική βάση Ayn al-Asad, όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα.

Το σύντομο βίντεο καταγράφει τους πυραύλους να χτυπούν υπόστεγα όπου στεγάζονται αεροσκάφοι αλλά και άλλες βασικές εγκαταστάσεις και να εκρύγνυνται απελευθερώνοντας πυκνό μαύρο καπνό στον ουρανό της δυτικής επαρχίας Anbar του Ιράκ.

Το βίντεο καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020 από αμερικανικό drone που βρισκόταν πάνω από τη βάση, περίπου πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με εντολή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Συνολικά, τουλάχιστον 11 πύραυλοι Qaim εκτοξεύτηκαν στην ιρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ – αν και οι αναφορές του CBS έκαναν λόγο για 16, δηλώνοντας ότι αρκετοί πύραυλοι δεν κατάφεραν να εκραγούν. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για μια επικείμενη επίθεση ενώ ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, είχε τονίσει ότι το ίδιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Βαγδάτη, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Ουάσιγκτον.

Η ιρανική ηγεσία υποστήριξε επίσης ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Σολεϊμανί.

Οι αρχές στο Ιρακινό Κουρδιστάν σημείωσαν ότι τουλάχιστον δύο πυραύλοι μικρής εμβέλειας στόχευσαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ερμπίλ, το οποίο φιλοξενεί επίσης αμερικανικά στρατεύματα, στις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου. Η ίδια βάση στο Ερμπίλ χτυπήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ στην πρώτη υπό τον Μπάιντεν αεροπορική επίθεση στο έδαφος της Συρίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ένα μέλος μιας φιλο-ιρανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της αεροπορικής επιδρομής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δεν ανέφερε πιθανές απώλειες αμάχων, αλλά είπε ότι εννέα κτήρια καταστράφηκαν στην επιδρομή κοντά στη συριακή πόλη Μπουκαμάλ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι η τοποθεσία χρησιμοποιείτο από ιρακινές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

“Πιστεύουμε ότι υπήρχε πιθανώς ένα μέλος πολιτοφυλακής που σκοτώθηκε και δύο ακόμη που τραυματίστηκαν”, δήλωσε ο Κίρμπι. “Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση (…) και εάν αυτή αλλάξει, θα σας ενημερώσουμε”, πρόσθεσε.

Λίγο μετά την αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι “τουλάχιστον 22 μαχητές φιλοϊρανικών ιρακινών οργανώσεων έχασαν την ζωή τους, όλοι μέλη της Χασντ αλ-Σάαμπι”, ένας συνασπισμός ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Επισημαίνεται πως η επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Ιράκ ήταν το πρόσχημα του Μπάιντεν για την αντίστοιχη επιδρομή στη Συρία, στις 25 Φεβρουαρίου, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα προς το Ιράν ότι “δεν μπορεί να ενεργεί με ατιμωρησία”.

“Αυτό έγινε με δύο στόχους: να απομακρύνουμε αυτούς από αυτό το συγκρότημα που χρησιμοποιούσαν ως σημείο εισόδου και ελέγχου, από τη Συρία προς το Ιράκ”, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. “Και δεύτερον, να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις εναντίον υπηκόων μας και των Ιρακινών εταίρων μας”.

Πηγή: RT, CBS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα