ΑΘΗΝΑ
22:05
|
03.10.2023
Για Κόσοβο, Μαυροβούνιο: "ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε παρόμοιες πράξεις, όπως αυτές που είδαμε στην Ουκρανία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη με πολλούς αποδέκτες παραχώρησε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος, στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το Ουκρανικό ζήτημα, και οι απαντήσεις του Σερβίας Πορφυρίου δίνουν, κατά τη γνώμη μας, πολύ καθαρά το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

“Και εν προκειμένω [στο Ουκρανικό], όπως και κατ᾽ αρχήν, πάντοτε τασσόμαστε υπέρ των ιερών κανόνων και της τάξεως. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, δεν συνάδουν με την παράδοση της Εκκλησίας και, υπό αυτήν την έννοια, εάν θέλετε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είμαστε στο πλευρό της τάξεως και των ιερών κανόνων. Και εν προκειμένω η Ρωσική Εκκλησία όντως στερήθηκε των δικαιωμάτων της“.

Σε ερώτημα αν η ουκρανική κατάσταση μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας σε εκκλησιαστικά μορφώματα στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Σερβίας (όπως στη Βόρειο Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο, στο Κοσσυφοπέδιο ή στην Κροατία), θέματα που και εμάς μας έχουν απασχολήσει, ως πεδία ανοικτά για το νέο Πατριάρχη Σερβίας, απάντησε: «Προφήτης δεν είμαι, ωστόσο, ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε παρόμοιες πράξεις, όπως αυτές που είδαμε στην Ουκρανία… Διότι κατέστη προφανές ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες αναστατώσεις στις σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών. Τούτο θα γίνει μάθημα, το οποίο είναι σε θέση να συνεφέρει τους πάντες“.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προς ψήφιση η πρόταση καθαίρεσης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Σε κώμα 16χρονη Ιρανή στην Τεχεράνη υπό ασαφείς συνθήκες

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Μολδαβός πρέσβης

Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη η δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα