ΑΘΗΝΑ
05:03
|
20.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή δεύτερη αεροπορική επίθεση στη Συρία μετά από πληροφορίες για άμαχους πολίτες κοντά στους στόχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Τζο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, ακύρωσε την τελευταία στιγμή δεύτερη προγραμματισμένη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κατά της Συρίας, αφού φέρεται να έλαβε πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ότι άμαχοι πολίτες ήταν κοντά στους στόχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάιντεν ακύρωσε τη δεύτερη επίθεση περίπου 30 λεπτά προτού πέσουν οι βόμβες, καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τον ενημέρωσε ότι άμαχοι (μια γυναίκα και παιδιά) βρισκόντουσαν σε μια αυλή κοντά σε έναν από τους στόχους.

Έτσι, έχοντας στη διάθεσή του τις νέες πληροφορίες, ο Μπάιντεν ακύρωσε το δεύτερο μισό της αποστολής, αφού ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν φέρεται να πρότεινε την επίθεση εναντίον μόνο ενός στόχου.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά της Συρίας ήταν αντίποινα “στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων, του αμερικανικού προσωπικού και του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ”.

“Σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου Μπάιντεν, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποδομών που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις στην ανατολική Συρία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ισχυριζόμενος ότι οι επιδρομές στοχεύουν στην εξάλειψη των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ του Ιράκ που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, η οποία σκότωσε έναν ξένο εργολάβο και τραυμάτισε επτά Αμερικανούς, καθώς και ως απάντηση σε εκείνη της 20ής Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση Μπαλάντ.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ευθυνόταν για τον βομβαρδισμό θέσεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, στις 15 Φεβρουαρίου.

Έως τις 23 Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε τη λίστα με τα προτεινόμενα “αντίποινα” με τον Μπάιντεν τελικά να κάνει την τελική επιλογή δύο ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνάντησης στην Αίθουσα Καταστάσεων με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης.

Την επομένη μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι η επιδρομή ήταν προειδοποίηση απέναντι στο Ιράν ότι δεν μπορεί να “ενεργεί με ατιμωρησία”.

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο την “απο-κλιμάκωση” της έντασης στη Συρία και το Ιράκ, αλλά δέχτηκε σκληρή κριτική τόσο εντός έδρας όσο και από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη που τόνισαν ότι η επιδρομή πυροδοτεί την αστάθεια στην περιοχή.

Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ θα αποδειχθούν χρήσιμες για τους τρομοκράτες, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να “αναζωογονήσει” τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIS).

Η Συρία από την πλευρά της χαρακτήρισε την επίθεση ως “δειλή επιθετικότητα”, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέδειξε ότι αγνοεί τις προσπάθειες επίλυσης της συριακής σύγκρουσης, καθώς ο βομβαρδισμός συνέπεσε με την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία στη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο γειτονικό Ιράκ. Η κυβέρνηση Τραμπ στόχευε την Κατίμπ Χεζμπολάχ και άλλες Σιιτικές οργανώσεις όπως η PMU, γεγονός που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Στρατηγού Κασέμ Σολειμάνι, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε ηγηθεί της αντίδρασης των Δημοκρατών που κατήγγειλαν την κίνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τότε, λέγοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ρίχνει “λάδι στη φωτιά” δυναμιτίζοντας την κατάσταση στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα