ΑΘΗΝΑ
06:43
|
03.05.2024
Η Βενεζουέλα θα συνεχίσει την πολιτική της ανάπτυξη παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα θα συνεχίσει την πολιτική της ανάπτυξη παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες αναλάβει η Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάζα.

Ο διπλωμάτης είπε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μια στάση «ιδεολογικού ψέματος» απέναντι στο Καράκας, καθώς το τελευταίο δεν αποτελεί απειλή για άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική μονομερών κυρώσεων έναντι του λατινοαμερικάνικου έθνους, το οποίο χαρακτηρίζει ως «εξαιρετική απειλή», πρόσθεσε ο υπουργός.

“Όσο για το τι να περιμένουμε από τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι] Μπλίνκεν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έλεγα με τα λόγια του Χοζέ Χερβάσιο Αρτίγας, του μεγάλου Ουρουγουαϊνού:” Δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν, μόνο από εμάς. ” Θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα από το τι κάνει ή δεν κάνει η Ουάσιγκτον σε σχέση με τη Βενεζουέλα “, είπε.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη πολυμερή πίεση στον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τον Δεκέμβριο, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον Μαδούρο. Παρά το γεγονός ότι το Καράκας εξέφρασε ελπίδες ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Καράκας, ο Μπλίνκε είπε στον Γκουαϊδό ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να αλλάξει τη θέση της ως προς τον Γκουαϊδό ως «προσωρινό ηγέτη της Βενεζουέλας».

Στις 21 Ιανουαρίου 2019, άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα εναντίον του Προέδρου Μαδούρο λίγο μετά την ορκωμοσία του. Ο τότε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γκουαϊδό, ανακήρυξε παράνομα τον εαυτό του ως προσωρινό αρχηγό του κράτους και κάλεσε τους πολίτες να τον βοηθήσουν να αναλάβει την εξουσία στην Χώρα. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στη Λατινική Αμερική ενέκριναν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο».

Αρκετές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα, δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.


Ο ίδιος ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Γκουαϊδό «μαριονέτα των ΗΠΑ», κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας.

Η πρώην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένα το «καθεστώς Μαδούρο» για «καταπίεση» του λαού της Βενεζουέλας, εισάγοντας κυρώσεις που στοχεύουν κυρίως τη βιομηχανία πετρελαίου και αξιωματούχους κοντά στο Μαδούρο, και υποσχέθηκε να επιστρέψει τη δημοκρατία στη χώρα.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα